O altercaţie din urmă cu un deceniu căreia i-a căzut victimă orădeanul Bogdan Maier, patronul unei cafenele de pe pietonala Republicii, s-a terminat după gratii pentru agresorul acestuia, Marius Todea, un sătmărean acum în vârstă de 37 ani. Motivul? Deşi instanţa l-a condamnat cu blândeţe, la închisoare cu suspendare şi despăgubiri de 20.000 lei către victima sa, Todea a refuzat să plătească...

Bătaie în Pasaj

Incidentul, după cum spune avocatul orădeanului, Adrian Stancu, s-a produs în anul 2006 într-un local din Pasajul Vulturul Negru, unde, după un schimb de replici, sătmăreanul l-a lovit pe Maier cu pumnul peste faţă, spărgându-i oasele feţei.

"Clientul meu a suferit o fractură de pomet în urma loviturilor primite şi a avut nevoie de intervenţii chirurgicale şi îngrijiri medicale îndelungate, rămânând cu o asimetrie facială", povesteşte avocatul.

Cercetat şi trimis în judecată pentru vătămare corporală, în 2011 Marius Todea a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare şi despăgubiri de 20.000 lei către victima sa.

Atât doar că omul a refuzat să plătească. În cei 6 ani care au trecut, sătmăreanul a achitat o singură dată suma de 1.500 lei şi aceia abia după ce, în 2012, victima sa a cerut pentru prima dată să fie trimis la închisoare pentru că se sustrage cu rea-voinţă de la obligaţia de plată.

Nici şomer, nici bun platnic

"Atunci a promis din nou că va plăti. Dar nu a făcut-o. În 2015, am solicitat, din nou, să i se revoce beneficiul suspendării, dar a invocat faptul că nu are loc de muncă, dar că va face diligenţe să găsească. Dar nu a făcut nimic. Mai mult, noi am cerut informaţii de la AJOFM Bihor, de unde ni s-a comunicat că nici nu a făcut vreun curs de calificare şi nici nu s-a înregistrat ca şomer", povesteşte avocatul.

Urmarea? Anul trecut, orădeanul a înaintat Judecătoriei Oradea o nouă cerere pentru revocarea suspendării executării pedepsei aplicate lui Todea care, pe 10 martie, în acest an, a fost admisă. "A avut vreme 6 ani să plătească, să fi dat 50 lei, 100 lei pe lună, să dovedească bunăvoinţă", motivează Stancu demersul care însă, recunoaşte tot el, nu-i va ajuta clientul să recupereze banii.

"Pentru noi, această soluţie nu aduce niciun beneficiu. Clientul meu rămâne cu problemele medicale, banii cheltuiţi pe tratamente şi fără reparaţia morală cuvenită. Am sperat până în ultimul moment că domnul Todea se va achita de obligaţii", zice avocatul.

Urmărit general

Deşi avea dreptul să conteste soluţia, Todea nu a făcut-o, motiv pentru care, pe 30 martie, hotărârea Judecătoriei Oradea a rămas definitivă. Căutat de poliţişti pentru a fi încarcerat, bărbatul nu a fost găsit la adresa din Carei, motiv pentru care a fost dat în urmărire naţională, fiind prins marţi, 4 aprilie, în timpul unei acţiuni comune a poliţiştilor din Roşiori şi Biharia.

"Persoana a fost reţinută şi încarcerată la Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepsei la care a fost condamnată", a comunicat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.