Primele grupuri de copii, care au vizitat expoziţia au venit de la Şcoala nr. 11 din strada Moldovei şi au fost însoţiţi de învăţătoarea Ilisei Tereza. Copii au fost întâmpinaţi de viceprimarul Florica Cherecheş şi de preşedinta Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupşea.

Cei mai tineri orădeni s-au visat pentru o clipă pompieri care veghează asupra oraşului din turnul Primăriei. Micuţii au avut vineri, cu ocazia zilei de 1 iunie, acces gratuit la expoziţia cu obiecte pompiereşti organizată de Fundaţia de Protejate a Monumentelor Istorice Bihor în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţie de Urgenţă Bihor, în fostul punct de observare al pompierilor care a funcţionat în urmă cu un secol în Turnul Primăriei.

Expoziţia face trimitere la statutul pe care îl avea Turnul Primăriei Oradea acum mai bine de 100 de ani, respectiv în anul 1904, când acesta era un turn de observare a incendiilor.

Pompierii din vechime...

Conform unui comunicat al Primăriei, colecţia inedită expusă în turn cuprinde obiecte specifice de combatere a incendiilor din cele mai îndepărtate timpuri şi până azi, care le sunt prezentate micuţilor vizitatori de către pompierul în exerciţiu Victor Lupşea. Elev al în clasa a treia la Liceului Teologic Greco Catolic, Victor este pasionat de meseria de pompier.

Datorită cunoştiinţelor acumulate, micuţul a reuşit să le prezinte vizitatorilor, în detaliu, obiectele care erau folosite în stingerea incendiilor acum mai bine de 100 de ani, dar şi ţinutele şi uniformele purtate de pompieri în acele timpuri.

La prezentarea obiectelor Victor a fost însoţit de mascota evenimetului, "micuţa pompieriţă", Allegra Maria Popa de numai trei anişori.

Alarmă cu "bătaie"

Potrivit volumului "File din istoria pompierilor Bihoreni" în anul 1904, la cel de-al doilea nivel al Turnului Primăriei a fost transformat într-un punct de observare a incendiilor din oraş. Un pompier de serviciu alarma populaţia prin bătăi de clopot să intervină la stingerea focului înainte ca acesta să se extindă.

Zona în care a izbucnit focul putea fi identificată în funcţie de numărul bătăilor de clopot: pentru Oraşul Nou - 2 bătăi, Vest Olosig (Ret) - 3 bătăi, Est Olosig - 4 bătăi, Velenţa - 5 bătăi şi Velenţa Sud - 6 bătăi. În plus, pe timp de zi, în turnul de observare se arbora un drapel roşu pe direcţia în care a izbucnit incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric.

Exponatele prezentate azi aparţin colecţiei din Sala de tradiţie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Cu ocazia zilei de 1 iunie copiii pot vizita expoziţia gratuit până la orele 18, iar în perioada 2 - 22 iunie aceasta va putea fi vizitată în intervalul orar 10 - 18 la un preţ al biletului redus la 1 leu. Programările se pot face la numerele de telefon: 0731/212.284 sau 0259/437.000 interior 262.