N-a plătit afişe, n-a făcut întâlniri electorale şi nici măcar nu şi-a gândit un slogan. Dimpotrivă! Ca să nu se spună că îngraşă porcul în ajun, în plină campanie electorală s-a retras pentru o săptămână la "Recuperare" în Băile Felix, să-şi trateze durerile de spate.

Şi totuşi, a fost singurul candidat de primar din Bihor sigur pe încă un mandat, pentru că nimeni nu a avut curaj să îl concureze! "Dacă după patru ani în Primărie tragi linie şi nu se vede nimic după tine, poţi să lipeşti afişe şi pe buda omului, că tot nu te votează. Dar eu cred că am mai făcut câte ceva...", spune, zâmbind, Vasile Cociuba, primarul de Vârciorog.

06 Vasile Cociuba.jpgPrimar 100%

Bărbatul e, categoric, genul simpatic. Stă mai mult pe uliţă decât în birou, vorbeşte cu fiecare nană, dă mâna cu fiecare bărbat şi cunoaşte fiecare ţânc. Când trece pe drum, Solenza lui roşie e salutată din claxon de tot şoferul. "Oamenilor le place că-s popular, da' şi pentru că am rezultate. Dacă vorbeşti cu ei oriunde, nu-ţi mai trebuie audienţe, că afli imediat ce probleme au, nu peste două săptămâni, de la consilieri. Îi ascult, glumesc eu ei, îi ajut cu ce pot, şi atunci nu se supără nici ei când îi pun la treabă", povesteşte Vasile Cociuba (foto). Aşa s-a ajuns că în comuna Vârciorog asistaţii social îşi fac, toţi, fără excepţie, orele de muncă. Aşa s-a finalizat crucea luminoasă de pe dealul ce domină aşezarea, aducţiunea de apă, cu 30 de kilometri de conducte, şi multe altele...

Aflat la cel de-al treilea mandat consecutiv, bărbatul în vârstă de 43 de ani şi-a câştigat toate campaniile la un scor zdrobitor. "În 2004 am fost ales cu 87% din voturi, iar în 2008 cu 98%. Câştigam cu 100%, dar nu mi-am luat nevasta la vot", glumeşte Vasile. La alegerile de duminică n-a vrut nimeni să-l concureze. "Adversarii politici s-au lămurit că nu merită. La ultimele alegeri se chinuiau să ducă oamenii cu maşinile la vot, iar aceştia votau cu mine", râde bărbatul.

Program de şantier

Primarul e căsătorit şi are o fetiţă, dar îşi vede familia mai mult în week-end. "În Primărie avem program de şantier: de la opt dimineaţa până seara la zece. Sau când ai gătat...". Omul e obişnuit cu greul de mic. La 14 ani a rămas orfan de mamă, aşa că de atunci a pus osul la muncă. Isteţ şi dezgheţat, a lucrat o vreme mecanic de locomotivă la CFR, după care s-a mutat la fabrica de ciment Holcim, unde colegii l-au pus lider sindical.

În 2000 a fost ales consilier local, iar din 2004 e tot primar. "Nu am venit de la salar dublu ca să îmi bat joc de comună! Oamenilor le place de mine nu numai pentru că-s popular, ci şi pentru că am făcut ceva pentru ei. Am asfaltat 80% din comună, am tras apă de la 30 de kilometri, am reparat şcolile şi bisericile...", enumeră edilul.
Vasile recunoaşte că singur n-ar fi reuşit. "Din 11 consilieri locali, nouă sunt de-ai mei, de la PNL. Mai este câte unul de la PDL şi de la PRM, dar n-am avut niciodată probleme cu ei. Au votat tot ce-a fost în interesul comunei, că altceva nu le-am cerut!".

Inclusiv aleşii, spune el, lucrează benevol pentru comună. "Vîrciorogul este o comună săracă. Bugetul abia dacă ne ajunge pentru cele necesare, aşa că în iulie, de zilele comunei, dar şi la sărbătorile de iarnă, toţi consilierii îşi donează retribuţia, şi din banii ăia luăm cadouri la copii", povesteşte Vasile.

Tot înainte!

În Vârciorog alegerile se ţin doar pentru că o cere legea. "Din 1996 avem aceiaşi oameni la secţiile de vot, pe listele USL sunt aceiaşi consilieri şi vom avea acelaşi viceprimar", zice primarul. El a încercat să păstreze, de fapt, tot Consiliul, aşa cum a fost! "Sincer să fiu, le-am propus celor doi consilieri PDL şi PRM să treacă la USL şi să mergem înainte împreună. Deşi n-au vrut, şi acum cred că era mai bine aşa...", spune primarul.

Vasile va fi secondat în noul mandat tot de viceprimarul Dumitru Braica, cu care împarte acelaşi birou deja de opt ani. În fond, au pornit împreună, de la zero. "Când am venit în Primărie, comuna era poreclită, la mişto, Beznea. Să ne fi văzut pe noi la pus becuri! Eu ţineam de scară, iar primarul, că e mai tânăr, urca pe stâlpi...", râde vicele.

Acum, comuna e luminată "a giorno". Ce-i drept, nu toată noaptea! "La noi nu umblă nimeni noaptea pe uliţă, aşa că nu are rost să ardă degeaba. Ultimul autobuz vine la juma' de ceas după miezul nopţii, aşa că becurile merg până ajung acasă ultimii navetişti, după care se sting până pe la 3 dimineaţa, când se trezeşte lumea să meargă la câmp sau la fabrici", zice vicele. Chiar şi aşa, din bugetul anual de 180.000 lei, Primăria dă 50.000 lei numai pe curent! Preţul civilizaţiei...

Lupta cu criza

Cocoţată pe nişte dealuri la 45 kilometri de Oradea, comuna nu e câtuşi de puţin ruptă de lume. Localnicii au peste zi nu mai puţin de şase curse spre oraş. "Dacă mergi în autogară în ajun de Crăciun, o să vezi că autobuzul de Vârciorog e singurul care circulă. Le-am spus patronilor firmelor de transport că avem mulţi navetişti care lucrează în ture şi dacă nu ni-i duce şi aduce, rupem contractul!", explică primarul.

De altfel, cea mai mare bătaie de cap a sa în noul mandat va fi atragerea de investitori. Comuna nu a fost niciodată colectivizată, oamenii trăiesc din creşterea vitelor, munca la câmp şi din lemnele de la pădure, iar asta înseamnă extrem de puţin. Singurele firme din comună sunt ABC-urile şi "boldul" Cooperaţiei. "Ne-am dori o fabrică, ceva, ca nu mai naveteze oamenii la Oradea sau Aleşd, iar bugetul local să încaseze şi el ceva din impozitul pe salarii", spune Vasile. Primarul a pregătit o clădire care ar putea fi transformată în hală şi a identificat un teren care ar putea fi folosit la construcţia unei fabrici pentru cei 1.700 de locuitori cu putere de muncă.
Pentru că, până la urmă, adevăratele bătălii nu se dau în campaniile electorale. Asta dacă urmăresc cu adevărat binele oamenilor...


"Ca primar, trebuie să stai de vorbă cu oamenii, nu să fii "nialcoş". Când treci pe stradă, saluţi pe toată lumea, când intri la om în curte şi te îmbie cu o prăjitură, nu spui "nu", că îl jigneşti. Când îţi vorbeşte nu-l întrerupi, că pentru el e important ce vrea să zică..."

Vasile Cociuba


CANDIDAT UNIC
Nimeni n-a vrut să mintă!

Inedită în felul ei, situaţia primarului Vasile Cociuba, care concurează pentru al treilea mandat fără contracandidat, este văzută cât se poate de firesc la Vârciorog. "De ce să nu-l votăm? A făcut drumurile, a tras apa, a îmburdat şcoala veche şi a făcut alta, nouă...", enumeră Florian Ungur, un localnic. La fel spune şi Adrian Simuţ. "Poate nici nu era treaba Primăriei, dar uite că a bătut drumurile şi acuma avem antene de televiziune, internet, semnal la telefon. Nu suntem rupţi de lume!", argumentează tânărul.

06 Malita.jpgCulmea, până şi opoziţia din Consiliul Local a votat cu primarul. "Dacă hotărârile care s-au luat au fost în folosul comunei, doar nu era să votăm împotrivă", spune Ioan Maliţa (foto), fost consilier PDL. Bărbatul zice că aşa a şi ajuns Vasile să candideze singur: "N-a vrut nimeni să meargă contra lui, că dacă şi-a văzut de treabă ce era să-i bage de vină?...".

Cristian Ile, secretarul general al PDL Bihor, formaţiunea care a intrat în cursa electorală cu 81 de candidaţi de primar, cei mai mulţi din Bihor, spune că filiala a ascultat poziţia organizaţiei locale. "Organizaţia din Vârciorog a fost una dintre puţinele care nu a avut candidat. S-au vehiculat două nume, dar nu s-a depus nicio candidatură, aşa că noi nu ne-am implicat", spune Ile.


UPDATE

Primarul Vasile Cociuba a fost votat de 1.169 dintre cei 1.198 de locuitori prezenţi la urne, 29 dintre voturi fiind nule. Viitorul Consiliu Local al comunei va fi format, la fel ca în precedentul mandat, din 9 reprezentanţi ai USL, 1 reprezentant al PDL şi încă un reprezentant al PRM.