Din 1 martie 2015 a intrat în vigoare Ordonanța de Guvern privind reducerea evaziunii fiscale, care permite inspectorilor Direcției Generale Antifraudă să sigileze punctul de lucru al agenților economici care nu utilizează aparate de marcat electronice fiscale și nu emit bon fiscal.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, Vasile Farc, a avertizat, luni, că operatorii economici au obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale şi de a emite bonuri fiscale, fiindu-le interzis să înmâneze clienţilor alte documente de plată, cum ar fi notele de consum, notele proforme sau bonuri nefiscale.

"Potrivit  legii, agenții economici prinși cu astfel de nereguli riscă amendă contravențională de la 10.000 lei la 15.000 lei şi suspendarea activităţii în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 luni", a declarat Vasile Farc.

În momentul suspendării, punctul de lucru va fi sigilat iar unitatea va fi obligată să afișeze în loc vizibil un anunț cu textul „Activitate suspendată de Antifraudă - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale". 

De asemenea, comercianții sunt obligați să posteze în zona casei de marcat un afiş de atenţionare pentru clienți prin care să-i informeze că dacă nu primesc bon fiscal pot pleca preluând marfa fără să o plătească, fiind totodată invitaţi să păstreze bonul pentru a participa la Loteria fiscală și să sune gratuit la 0800.800.085 - serviciul TelVerde al Ministerului Finanţelor, în cazul în care întâmpină dificultăţi.

În cazul restaurantelor, anunţul trebuie prezentat pe prima pagină a meniului. „Inexistenţa afişului se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei", a precizat reprezentantul Finanţelor.