Pauza competițională cauzată de pandemia COVID-19 are și părțile ei bune. Cel mai mult au profitat de această inactivitate administratorii bazelor sportive, care au avut prilejul de a renova, reabilita sau pune la punct multe detalii la bazele sportive pe care le gestionează.

Stadion dichisit

„Templul fotbalului bihorean”, Stadionul Municipal „Iuliu Bodola”, arată acum foarte bine, în special suprafața de joc, după ce aici au avut loc diferite lucrări. Astfel, conform lui Ovidiu Clonda, șeful bazelor sportive aparținând de municipalitate, terenul secundar cu gazon natural a fost reînsămânțat și înnisipat, iar la terenul principal au fost înlocuite zonele afectate cu bucăți de gazon natural din spatele porților de joc.

Spațiile închise și vestiarele au avut și ele parte de lucrări de reabilitare și zugravire, iar terenurile au fost tăvălugite, fertilizate, erbicidate, tunse și irigate. Așadar, arena fotbalistică orădeană își așteaptă acum dichisită sportivii, în special pe seniorii de la CAO și juniorii de la CSM, care, de regulă folosesc baza.

Lucrări la bazele sportive

Și celelalte baze sportive aparținând municipalității orădene au suferit reabilitări și lucrări de renovare în această perioadă. Este vorba, pe lângă Stadionul Municipal, de Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu“, Bazinul „Crișul“, Arena „Antonio Alexe”, Baza de Tenis de pe str. Splaiul Crișanei.

Conform lui Ovidiu Clonda, lucrările realizate sau în curs de realizare sunt:

- lucrări de renovare și zugrăvire la toate imobilele;

- lucrări de tăvălugire, fertilizare, erbicidare, tundere și irigare a tuturor spațiilor verzi din cadrul imobilelor;

- amenajarea și pregătirea suprafețelor cu zgură a terenurilor de tenis;

- înlocuire scaune rupte la Arena „Antonio Alexe“, Bazinul „Crișul”, Stadion Municipal;

- înlocuirea nisipului aferent filtrelor Bazinului ”Crișul” cu granule de sticlă activă;

- înlocuirea riglelor de lemn aferente tribunelor Bazei de Tenis;

- demontarea balonului presostatic alimentat cu gaz din cadrul Bazei de Tenis;

- plantarea de arbuști Photinia la Baza de Tenis și Sala Sporturilor;

- lucrări de toaletare a arborilor și arbuștilor, precum și vopsirea arborilor și a bordurilor;

- lucrări de dezinsecție, dezinfecție și igienizare.

Bazinul Olimpic, ca nou

După cum BIHOREANUL a mai scris, de curând au început și o serie de lucrări la Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”. Sunt prevăzute următoarele intervenții:

– înlocuirea învelitorii din policarbonat care nu asigură termoizolarea și etanșeitatea corpului principal al bazinului olimpic. Sistemul complet nou de acoperire a zonei de bazin cu valenţe termice optime şi cu proprietăţi de izolare şi rezistenţă la UV ridicate va păstra soluţia tehnică existentă din panouri de policarbonat.

– înlocuirea plajei adiacente și a cuvei de înot din panouri de metal pe umplutură din pietriş, finisat cu un strat de membrană PVC de tip dur, fără culoar vizitabil. Plaja adiacentă se va placa cu gresie antialunecare și sistem de încălzire prin pardoseală. Acestea se vor realiza în ultima fază a lucrărilor pentru a nu fi deteriorate pe parcurs, după repararea anvelopantei și a structurii din arce. Se vor betona cele patru alveole îngropate care serveau drept zonă pentru public.

– refacerea integrală a sistemului de preluare a apelor pluviale de pe învelitoare, a rigolelor de preluare și evacuarea corespunzătoare a apelor meteorice.

– reabilitarea instalației de preparare a apei din bazin, a sistemelor de încălzire a spațiului aferent bazinului, sistemele de monitorizare și control a pierderilor de apă, sistemului de climatizare, a retelelor de distribuţie a agentului de încălzire și apă caldă menajeră.

– recompartimentarea vestiarelor și a grupurilor sanitare pentru public, cu înlocuirea tâmplăriei uzate și refacerea integrala a placărilor de faianță și gresie.

– igienizare generală  cu reparații punctuale și o revizie generală la sistemul de instalații sanitare și electrice la vestiarele sportivilor.

– amenajarea unei copertine în zona de acces în clădirea principală.

Back to sport

În urma tuturor acestor lucrări, bazele sportive orădene vor asigura cele mai bune condiții posibile, atât pentru sportivi cât și pentru spectatori. Rămâne însă de văzut când vor găzdui din nou întreceri sportive.

După cum a declarat ministrul Sportului, Ionuț Stroe, sporturile în aer liber și cele individuale sunt mai privilegiate, aceste având mari șanse de revenire, în contextul măsurilor de relaxare promis de autorități.