La noi ca la nimenea! Sfinţirea amplasamentului viitoarei statui a omului politic Ion I.C. Brătianu s-a ţinut marţi, cu mai bine de 20 de minute întârziere, tocmai în absenţa organizatorilor evenimentului.

Însoţit de un cor studenţesc, părintele Dumitru Megheşan, decanul Facultăţii de Teologie, a sfinţit locul, ocupat încă de o salcie, în prezenţa deputatului Ioan Cupşa şi a viceprimarului Mircea Mălan.

Punctuali, liberalii dârdâiau la faţa locului cu minute bune înainte de ora 15, la cât a fost anunţat evenimentul. La rândul său, preotul Megheşan aştepta în maşină de o vreme sosirea organizatorilor.

Singurul reprezentant al organizatorilor, sculptorul Cornel Durgheu, a sosit un sfert de oră mai târziu, când invitaţii se gândeau deja să se retragă. Evenimentul trebuia să aibă loc în cadrul simpozionului "Ion I.C. Brătianu, fondatorul României întregite", organizat în sala mare a Primăriei de Asociaţia "Pro România Europeană", cu ocazia a împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire.

"S-au întins domnii istorici cu vorba. Acum cântă Oana Lianu. Vin şi ei după aia", s-a scuzat penibil sculptorul în faţa invitaţilor.

După câteva minute de aşteptare, sfinţirea locului s-a ţinut totuşi în prezenţa celor doi politicieni rebegiţi de frig, după care liberalii au urcat în maşină şi au plecat fără ca organizatorii să fi dat semne că mai apar.

Amplasarea statuii lui I.C. Brătianu în parcul cu acelaşi nume a fost aprobată de Consiliul Local în şedinţa din luna octombrie la sugestia Asociaţiei "Pro România Europeană", monumentul urmând să fie realizat de municipalitate din bugetul local.

Sculptorul Cornel Durgheu speră ca lucrarea să îi fie atribuită prin încredinţare directă, fapt care îi şi justifică în parte prezenţa la eveniment. "Se face o lucrare de for public care se poate atribui direct unui artist consacrat. Eu am deja de trei săptămâni o lucrare care poate fi pusă oricând în operă", a declarat Durgheu.

În schimb, reprezentanţii municipalităţii nu agrează deloc ideea atribuirii directe. "Eu înţeleg că domnul Durgeu îşi doreşte această lucrare, dar aici este vorba de bani publici. Se va face un concurs de idei şi cine va câştiga face statuia", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Statuia lui I.C. Brătianu va fi amplasată pe latura parcului dinspre Aleea Ştrandului la mijlocul distanţei dintre Hotelul Continental şi Bazinul Olimpic. Statuia va fi realizată în mărime naturală.