Rudele victimelor lui Vlad Pascu, şoferul care a ucis alţi doi tineri în accidentul de la 2 Mai, au cerut recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, cu origini în Bihor, care a comis gafă după gafă şi a scandalizat opinia publică întrebând, în prima şedinţă de judecată, dacă unul dintre tinerii morţi este în sală şi dovedind, astfel, că nu studiase documentele din dosar. Părinţii victimei au cerut schimbarea judecătoarei pentru neglijenţă, dar un coleg de-ai ei a considerat că motivele invocate nu sunt de ajuns.

Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat, la primul termen al procesului în care e judecat Vlad Pascu pentru ucidere din culpă, din luna februarie, judecătoarea căreia i s-a desemnat cauza, Ancuţa Ioana Popoviciu, a stârnit nemulţumirea părinţilor, când a strigat prezenţa părţilor din dosar.

"Olariu Sebastian Andrei e prezent?", a întrebat Popoviciu, şi toată sala a încremenit. Părinţii lui, prezenţi în sală la termenul de judecată, au izbucnit în plâns când i-au auzit numele strigat. Observând rumoarea din sală, judecătoarea a părut surprinsă. "A decedat o victimă?", a întrebat ea. O voce din public i-a răspuns: "Au decedat două".

Întâmplarea i-a atras magistratei atât cercetarea disciplinară, cât şi o cerere de recuzare din partea părinţilor, care au solicitat ca acest caz să fie repartizat unui alt judecător din cadru secţiei penale a Judecătoriei Mangalia. Cererea a fost dezbătută tot la Judecătoria Mangalia, iar cel care a respins-o e chiar coleg cu Popoviciu.

Fanatik.ro a consultat şi a publicat joi motivarea soluţiei, din care reiese că comportamentul judecătoarei nu a fost un argument suficient, iar rudele ar fi trebuit să demonstreze lipsa sa de imparţialitate.

"Potrivit documentului, părţile civile din acest dosar au arătat că "doamna judecător – preşedinte al completului P2 din cadrul Judecătoriei Mangalia, a dat dovadă de neglijenţă în administrarea dosarului atribuit spre soluţionare în momentul în care, procedând la apelul părţilor, a strigat una dintre persoanele decedate în vederea prezentării cărţii de identitate. (...) De asemenea, părţile civile şi-au exprimat neîncrederea în efectuarea actelor de justiţie într-o modalitate temeinică şi legală, apreciind că faptele doamnei judecător încalcă caracterul echitabil al procesului penal şi dovedind pe deplin neglijenţă în instrumentarea dosarului", se arată în dosar, potrivit Fanatik.

Solicitanţii cererii de recuzare au invocat un articol din Codul de procedură penală care statuează că "judecătorul este incompatibil dacă există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea lui este afectată". Dar judecătorul care le-a analizat cererea a replicat: "Dacă s-ar accepta contrariul, orice parte nemulţumită de conduita unui anume judecător ar face o cerere de recuzare prin care ar urmări înlăturarea acestuia de la judecarea cauzei, lucru care este de neacceptat într-un stat de drept".

Judecătorul i-a îndrumat pe părinţii victimelor să se adreseze altor instituţii care pot analiza conduita judecătoarei, ca de pildă Inspecţia Judiciară, care a şi fost sesizată în acest caz. Astfel, cererea de recuzare a fost respinsă, decizia fiind fără cale de atac.

Fanatik mai notează şi că, pe 19 martie, la Curtea de Apel Constanţa a fost înregistrată şi o cerere de strămutare a dosarului, din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, care a instrumentat cazul lui Vlad Pascu. Rămâne de văzut care va fi decizia şi în acest caz.

După cum se ştie, Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a provocat tragedia din 2 Mai, omorând alţi doi tineri, drogat la volan, şi-a recunoscut vina la cel de-al doilea termen al procesului, desfăşurat joi la Judecătoria Mangalia.

Judecătoarea Ancuţa Ioana Popoviciu a acceptat cererea de judecare după procedura simplificată, fapt ce ar însemna reducerea pedepsei cu o treime. Părinţii victimelor au solicitat, în schimb, încă dinaintea începerii procesului, schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor, cerere care încă nu a fost dezbătută.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!