Aleșii bihorenilor au aprobat, într-o reuniune online desfășurată miercuri și care a durat mai puțin de 15 minute, transferarea către Primăria Oradea a Campusului pentru învățământ dual din strada Ceyrat nr. 4, după ce Consiliul Județean Bihor a cheltuit 29 milioane euro pentru construirea și dotarea acestuia.

„Nu putem înființa unități de învățământ”

„Nu există o legislație secundară care să reglementeze funcționarea acestui tip de învățământ, pe care noi l-am gândit fără să aibă personalitate juridică. După mai multe runde de discuții cu Ministerul Educației, s-a avansat ideea înființării unei unități școlare cu personalitate juridică, dar noi nu putem înființa unități de învățământ, astfel că s-a convenit asupra trecerii bunurilor afectate activității Consorțiului pentru învățământul dual la Municipiul Oradea, care va înființa Liceul Tehnologic Dual Oradea”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, care a și condus ședința de miercuri.

Fără discuții, consilierii județeni și-au dat votul favorabil în unanimitate. Un vot similar a fost exprimat la începutul lunii, pentru preluarea Campusului, de către consilierii municipali orădeni.

Ulterior reuniunii, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a declarat BIHOREANULUI că următorul pas, după ce Primăria preia Campusul construit de CJ Bihor, va fi să solicite înființarea Liceului Tehnologic Dual Oradea ARACIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar) pentru specializările propuse, acreditarea noii unități de învățământ cu începere din anul școlar 2024-2025, urmând să fie acordată după un ciclu școlar complet, adică peste patru ani, în 2029.

Pentru meseriași

Campusul pentru învăţământ dual a fost recepţionat de CJ Bihor în luna februarie și cuprinde 8 corpuri de clădire cu laboratoare, săli de clasă, cămin, cantină, cabinet medical, bazin de înot, sală de sport şi altele. Aici ar urma să înveţe 140 de elevi care vor beneficia de o bursă lunară între 400 şi 1.000 lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului.

Învăţământul dual presupune învăţământ teoretic în şcoală şi practică în cadrul unor companii orădene, iar noua unitate școlară va oferi calificări în domenii precum mecanică, instalaţii, lucrări publice, electronică, automatizări şi chimie industrială.

Campusul a fost construit și dotat cu fonduri europene, CJ Bihor obținând în acest scop o finanțare de 142,6 milioane lei (cu TVA inclusă), echivalentul a 29 milioane euro, în baza unui proiect care a primit cel mai mare punctaj din țară.