Neplata facturilor la salubritate pune în mişcare un mecanism de coerciţie necesar pentru a menţine funcţional acest serviciu vital pentru comunitate. Gradul de intervenţie creşte gradual, în funcţie de reacţia, sau mai bine zis lipsa de reacţie a clientului. Acesta este prima dată informat, apoi somat şi abia în ultimă instanţă executat silit. În această ultimă variantă, el va achita nu doar facturile restante, ci şi o sumă consistentă de bani, constând în cheltuieli de executare.

Facturile de salubritate, titlu executoriu

Din 2016, prin Legea nr. 225, facturile emise pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care acestea nu sunt plătite, compania emitentă poate demara procedura executării silite.

Până a se ajunge acolo, AVE Bihor va începe cu informarea clientului care înregistrează facturi restante. La trei astfel de facturi neplătite, acesta va primi un SMS în care i se comunică faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare. Dacă nici atunci clientul nu se conformează, următoarea fază este de o somaţie sub formă de scrisoare recomandată, trimisă prin Poşta Română.

Numai în luna mai a acestui an, AVE Bihor a trimis 7.941 de somaţii către persoane fizice, respectiv 237 către persoane juridice, în toate cele patru loturi în care compania asigură serviciul de salubritate.

Ignorarea somaţiei de plată declanşează procedura executării silite

În cazul în care clientul nu achită debitul în termenul din somaţia de plată, respectiv 48 de ore de la primire, firma va depune cererea de executare silită. În acest caz, clientul va suporta toate cheltuielile ocazionate de executarea silită pentru recuperarea creanţei.

Acestea includ taxele judiciare de timbru, onorariul executorului, dar şi onorariul avocatului. Conform prevederilor legale în vigoare, aceste cheltuieli sunt între 550 şi 2.500 lei, în funcţie de situaţia debitului clientului. În plus, clientul nostru poate ajunge în situaţia de a avea conturile blocate, până la finalizarea procedurii de executare silită.

Salubritatea, o activitate esenţială într-o societate dezvoltată

Dacă nu consideraţi salubrizarea o activitate esenţială, gândiţi-vă o secundă cum ar arăta localitatea în care sunteţi fără ca maşinile noastre să preia deşeurile din gospodării, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp!

Pentru a asigura continuitatea acestui serviciu, însă, avem nevoie de suportul dvs. şi de o relaţie onestă client-firmă de salubritate. Situaţiile de executare silită sunt rare şi reprezintă ultima soluţie la care dorim să apelăm.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!