Recensământul este o cercetare statistică de amploare, care se desfăşoară la nivelul populaţiei care trăieşte efectiv pe teritoriul tării respective (populaţie rezidentă) şi oferă informaţii despre structura demografică şi socio-economică a populaţiei, gospodării, fond locativ, condiţii de locuit şi clădirile în care sunt situate locuinţele.

Efectele unui recensământ de succes poate nu se vor vedea în viitorul apropiat, însă cu siguranţă vor avea implicaţii benefice majore pentru noi şi generaţiile următoare. Fondurile bugetare vor fi distribuite corect şi eficient, vor fi elaborate proiecte relevante, iar comunităţile vor fi reprezentate corespunzător.

Datele colectate în urma recensământului vor oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru politicile publice, naţionale şi locale, atât în domeniul economic, cât şi social, inclusiv pentru dezvoltarea umană.

Participarea la recensământ este o îndatorire cetăţenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toţii ne dorim un viitor mai bun pentru noi şi copiii noştri, iar completarea chestionarului de recenzare este obligatorie, întrucât obţinerea unor rezultate precise şi relevante este un obiectiv de importanţă majoră pentru comunitate şi pentru stat.

Dacă recensământul nu ar avea loc, decidentul naţional şi local şi-ar baza politicile publice pe date neactualizate. Acest lucru ar însemna ca fondurile bugetare să nu fie direcţionate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. În plus, nu am avea o imagine clară asupra accesului populaţiei la servicii precum sănătate, educaţie, protecţie socială şi altele, şi nici asupra condiţiilor de locuit sau a mărimii şi caracteristicilor fondului locativ, aflat în continuă schimbare.

Majoritatea politicilor publice beneficiază de pe urma rezultatelor recensământului. Acestea pot fi, de exemplu: politicile sociale (educaţia, sănătatea populaţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, creşterea gradului de ocupare şi reducere a şomajului şi, implicit, a sărăciei), politicile familiale, politicile privind migraţia, politicile de dezvoltare a mediului rural, politicile economice (fondul de locuinţe, accesul la reţeaua de apă, la energie electrică, îmbunătăţirea reţelelor de transport intra- şi inter-urban) ori politicile privind sprijinul statului pentru minorităţile etnice şi cultele religioase.

Te poţi autorecenza, până în 15 mai, pe platforma www.recensamantromania.ro sau la oricare dintre cele 14 centre deschise de Primăria Oradea, după care Recensământul va continua cu colectarea datelor din teren, care se va desfăşura între 16 mai - 17 iulie.

(advertorial)