Pentru că în presa locală a fost criticată pe nedrept conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, învinuită că nu eliberează diplomele pentru absolvenţii din ultima promoţie, rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal, a ţinut să aducă lămuriri pe această temă în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri.

"Învăţământul superior românesc a trecut de la vechiul sistem de dinainte de 1989 la sistemul Bologna, cu studii de licenţă şi studii masterale, fără să fi fost pregătit. Singurele facultăţi care mai organizează studiile după sistemul clasic sunt cele de Medicină şi Farmacie, respectiv de Arhitectură", a început explicaţiile rectorul Universităţii.

Însă, deoarece eliberarea diplomelor şi introducerea, pe lângă diplome, a aşa-numitului supliment de diplomă nu au fost corect pregătite în România, absolvenţii celor două facultăţi au avut de suferit, neprimindu-şi diplomele sau suplimentele de diplome. "Dar nu este o vină a Universităţii Oradea sau a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, ci a lipsei de coordonare între Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei", a subliniat rectorul.

Antal a precizat că suplimentele de diplomă conţin opt capitole şi sunt un fel de anexe ale diplomei. Cele opt capitole conţin datele de identificare ale titularilor diplomelor, informaţii privind calificarea lor profesională, informaţii privind nivelul acestei calificări, informaţii privind curriculum-ul studiat şi rezultatele obţinute de absolvenţi, informaţii privind drepturile conferite de calificare, informaţii de legalitate şi informaţii privind sistemul naţional de învăţământ.

"Pentru că Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei nu au reglementat cum trebuie completate suplimentele de diplome, unde trebuie scris concret ce poate profesa un absolvent şi la ce nivel, nicio facultate de Medicină din ţară nu a completat aceste suplimente. Nefiind completate, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea nu avea cum să elibereze aceste suplimente de diplomă, iar Universitatea nu a eliberat nici diplomele propriu-zise. Deci Oradea nu este într-o situaţie singulară, în aceeaşi situaţie sunt toate universităţile din ţară care au facultăţi de Medicină şi Farmacie.

Conducerea Universităţii şi a FMF Oradea au cerut lămuriri la Minister privind completarea suplimentelor, astfel încât să le putem înmâna cât mai curând titularilor, adică absolvenţilor, împreună cu diplomele", a explicat Cornel Antal.