În țările occidentale, mersul cu bicicletele este mult mai popular, atât pentru că oamenii au piste pe care să pedaleze, cât și pentru că oamenii sunt învățați din copilărie cum să circule corect. Ambele motive lipsesc din România...

Un cititor al BIHOREANULUI, care are două fiice care locuiesc și învață în Germania, a dat exemplul de-acolo, unde, la 10 ani, copiii fac la școală un curs anume și obțin un permis pentru bicicletă, dacă demonstrează că știu cum să circule pe două roți.

„Când au fost în clasa a IV-a, au avut un curs despre mersul pe bicicletă, cu un manual foarte atractiv conceput, cu multe imagini. Din manual au învățat cum să-și pună casca, semnele de circulație, regulile”, a declarat bărbatul pentru BIHOREANUL.

La finalul cursului, ținut în școală de învățătoare, ca orice altă lecție, elevii au fost examinați teoretic și practic de polițiști, iar la finalul testării, dacă au dovedit că stăpânesc regulile mersului cu bicicleta, au primit permisul pentru a pedala prin oraș. Astfel, copiii sunt încurajați să vină la școală cu bicicletele, dar, așa cum le scrie și pe permis, obligatoriu trebuie să poarte cască, pentru a fi în siguranță.


Așa arată unul din manualele din care elevii nemți învață, înainte de a obține permisul pentru biciclete

Permisul pentru biciclete nu este obligatoriu în Germania, dar multe școli au implementat aceste cursuri, tocmai pentru a-i responsabiliza pe copii.

„Dacă la 10-11 ani, un copil obține permisul pentru biciclete, când ajunge la 18 ani este mult mai responsabil și, cel mai probabil, va fi mai responsabil și la volan. Într-o țară ca a noastră, cu atât de multe accidente rutiere, mi s-ar părea normal și cred că ar fi binevenit să avem un curs similar celui din Germania”, a mai spus cititorul BIHOREANULUI.

Acesta a lăudat și alte lecții din școlile nemțești. De pildă, tot în clasele primare, elevii primesc un manual de la pompieri, din care află cum să stingă incendiile, iar în clasa a V-a, au la școală lecții de dezvoltare personală, în care, printre altele, învață cum să învețe, adică să stea ergonomic la biroul din camera lor, nu în living sau bucătărie, să stingă televizorul în timpul dedicat studiului, iar telefonul să-l pună pe modul silențios.

„Mi-ar plăcea să văd că și la noi, în România, se schimbă ceva în bine în educație”, a mai spus orădeanul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!