Dacă tot nu se prea omoară cu predarea, nişte universitari din Cluj s-au apucat să facă nişte calcule financiare de pandemie. Din ele reiese că în fiecare lună capitala Ardealului pierde 32 milioane euro din cauza nefuncţionării universităţilor. Aţi auzit bine, 32 milioane euro bagă în bugetul lui Emil Boc învăţământul superior clujean!

La asta se mai adaugă un mizilic de 600.000 euro lunar pe care-i cheltuie aparţinătorii studenţilor, cei care vin regulat să le aducă haine curate şi zacuscă. Păi, la sumele astea, nu merită ca administraţia locală orădeană să se zbată să aibă o şcoală ca lumea, care să atragă cât mai mulţi studenţi?

Oradea se chinuie, săraca, să scape de blestemul Sorbonicii, dar nu cu prea mare spor. A trimis în Parlament câţiva profesori, dar nici prezenţa lor acolo şi nici absenţa lor aici n-au fost remarcate. Sigur că se fac nişte paşi: se construiesc cămine pentru studenţi, cei de la IT sunt ajutaţi financiar, încep să apară laboratoare (plătite de Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea, pentru că cei din conducerea Universităţii sunt preocupaţi ca banii să fie băgaţi exclusiv în salarii).

Din păcate, suntem în situaţia în care era cinematografia românească pe vremuri, când făcea vestitele coproducţii: străinii veneau cu marii actori, noi cu caii. Degeaba facem cădiri, că vedetele tot profesorii sunt. Dacă tot naturalizăm baschetbalişti şi fotbalişti, poate n-ar strica să importăm şi dascăli de la facultăţi prestigioase, chiar dacă prin asta am răni sensibilitatea unor sfertodocţi care populează şcoala de pe Peţa.

Până atunci, dacă tot nu putem face ca Oradea să ajungă precum Clujul, poate reuşim să aducem învăţământul superior clujean la nivelul nostru. Un prim pas a fost făcut, pentru că profesorul Florian Bodog a anunţat că va preda şi la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj.