Deşeurile nu dispar odată ce tu le-ai aruncat la gunoi. Ai văzut vreodată vreo groapă de gunoi? Dacă nu, poate ar fi timpul. Astfel vei înţelege mai bine la ce te ajută să separi deşeurile. Pe scurt: colectăm selectiv ca să nu ajungem să fim îngropaţi în gunoi, precum şi pentru a minimaliza impactul asupra mediului în care trăim. Nimeni nu îşi doreşte să trăiască într-un mediu inundat de gunoaie.

Accesează www.oradea.ro/recicleaza sau descarcă aplicaţia Bihor Curat, din Google Play sau App Store, pentru a afla calendarul colectării deşeurilor, pe strada ta.

Ce se întâmplă dacă nu separ corect deşeurile?

Dacă deşeurile nu sunt sortate corect, pot contamina alte materiale, făcându-le nepotrivite pentru reciclare. Acest lucru poate conduce la costuri mai mari, amenzi, ceea ce într-un final se transformă în ineficienţa procesului de reciclare.

De ce trebuie să colectez selectiv?

Sunt deşeuri care se pot recicla, astfel încât le putem da o nouă viaţă, prin reciclare. Sigur că există şi deşeuri care nu se pot recicla. Însă, pentru a putea valorifica la maximum prima categorie, cea a deşeurilor care se pot recicla, este nevoie de o separare a acestora. 

Dacă fiecare persoană îşi înţelege responsabilităţile, ca generator de deşeuri, atunci, printr-o colectare selectivă responsabilă va ajuta, practic, procesul de prelucrare şi reintroducere deşeurilor în circuitul economic, la costuri cât mai mici pentru societate. Procedând astfel, îşi va aduce contribuţia la un mediu înconjurător mai curat, scăpându-ne de acumularea depozitelor de gunoi. Pe scurt: ca să contribui la un mediu mai curat şi ca să nu primeşti amendă.

Primesc amendă dacă nu colectez selectiv?

Da! În conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr.861 din anul 2020 - Regulamentul serviciului de salubrizare al Municipiului Oradea - amenzile contravenţionale pentru nerespectarea obligaţiilor de colectare selectivă a deşeurilor pentru persoanele juridice se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1000 şi 1500 lei, iar pentru persoanele fizice se sancţionează cu amendă cuprinsă între 300 şi 500 lei.

(Advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!