Un oraş curat şi responsabil cu mediul înconjurător este unul în care deșeurile sunt corect gestionate. De aceea, colectarea separată este o obligație pentru toţi orădenii, iar RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. Iar pentru cei care nu și-au găsit încă motivația, le oferă și câteva argumente pro-sortare.

Condiție pentru reciclare

Prin lege, națională și locală, toți cetățenii sunt obligați să încheie un contract de salubritate cu operatorul licențiat de pe raza localității unde domiciliază, pentru colectarea tuturor fracțiilor reglementate la nivel local. În Oradea, este vorba despre sticlă, hârtie-carton, plastic-metal, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale.

Respectarea colectării separate este necesară pentru că aproape 80% din totalul deșeurilor generate ar putea fi reciclate, dacă cei care au contracte ar face un mic efort de a fi atenți în ce recipiente depozitează deșeurile generate.

Un alt motiv pentru contractarea serviciilor de salubritate și respectarea regulilor de salubritate este chiar susținerea producătorilor locali. Pe piața globală există o lipsă acută de diferite resurse, de la sticle la metale ori alte materii prime, așa că reciclarea poate constitui un răspuns la această criză.

Reducem poluarea

Foarte important este și că respectarea serviciului de salubritate reduce sursele de poluare. Deșeurile colectate de RER Vest de la clienții săi sunt transportate la stația de sortare, tratare mecano-biologică sau compostare și apoi, dacă e cazul, ajung la reciclare ori valorificare.

Un alt motiv este acela că salubritatea bine gestionată reduce efectele schimbărilor climatice: depozitând corect deșeurile în pubele sau containere, nu mai poluăm natura.

Orădenii locuiesc în unul dintre puținele orașe din România unde deșeurile se colectează în 5 fracții, iar apoi sunt valorificate. Datorită acestei infrastructuri, cu cât mai multe deșeuri vor fi sortate și reciclate, cu atât va plăti și Oradea mai puțin la Fondul de Mediu, pentru țintele de reciclare.

Și mai separat!

Prea des, orădenii spun că nu vor să colecteze separat, pentru că este sarcina muncitorilor din salubritate să sorteze deșeurile. Ce nu înțeleg cei care cred asta este că separarea deșeurilor din casele cetățenilor este doar un mic pas!

La stația de sortare administrată de firma Eco Bihor, deșeurile reciclabile colectate de RER Vest de la orădeni trec printr-o sortare manuală. Înainte de a fi reciclate, toate deșeurile trebuie împărțite mai riguros, pe categorii, iar în loc de trei fracții, din stația de sortare „ies” nu mai puțin de 12 fracții!

De pildă, din fracția de plastic și metal, sunt extrase, printre altele, foliile, care sunt împărțite pe culori, tetrapak-urile - adică cutiile de lapte sau de suc natural, ambalajele de plastic ale produselor de curățenie sau igienă, dozele de metal, iar cartoanele și hârtiile sunt, de asemenea, despărțite. La fel și sticlele, criteriul care le diferențiază fiind culoarea.

Așadar, nu se poate spune că orădenii fac munca angajaților din salubritate, ci doar o înlesnesc puțin...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!