Elevii au decis să poarte haine negre la şcoală. Nu, nu a murit vreun profesor, nici programa veche nu a sucombat. E jale mare pentru că Guvernul a decis ca pragul celor care iau burse să crească de la media 8,50 la 9,50. Oricum, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, un sfert dintre elevi vor rămâne bursieri, în contextul în care jumătate sunt analfabeţi funcţional.

Ar trebui să se facă ordine în toată povestea asta. La o extremă, s-ar putea anula toate aceste pomeni şi ar trebui premiaţi exclusiv elevii olimpici. De asemenea, cei săraci ar trebui să beneficieze de mai mulţi bani, pentru a-și putea lua ghete şi rechizite. Desigur, ca batjocura să fie maximă, s-ar putea păstra vechea metodologie de acordare a burselor, numai că, în loc de bani, elevii ar primi vouchere pentru cărţi şi rechizite.

La cealaltă extremă, am putea tripla cuantumul bursei, s-ar institui bursa de repetenţi sau burse pentru chiulangii. Elevii ar putea primi şi sporuri de stres, pentru că n-au putut să-şi cumpere pantofi de sport cu 300 de euro, spor de prafuri, de calculator şi telefon, mai ales dacă nu este Iphone de 1.000 de euro. Iar dacă pensionăm procurori la 45 de ani, de ce n-am scoate direct la pensie şi elevii, începând cu clasa a zecea?

Sunt elevi care schimbă directori, îşi aleg profesorii, devin gălăgioşi când e vorba de burse, dar nu le auzi gura despre programa mizerabilă, despre mafia meditaţiilor sau catastrofa cu şcoala online. Norocul nostru este că avem o majoritate tăcută, care trage din greu pentru a-şi croi o carieră, care vrea să intre în viaţă pe propriile picioare.

Nu-i mai puţin adevărat că unii dintre cei foarte gălăgioşi au mari şanse să se realizeze în ţară, poate în politică, poate în administraţie, unde asistăm la transformarea unor analfabeţi funcţional în analfabeţi funcţionari.