Și în această iarnă, la fel ca-n 2021, doar centrul orașului Oradea va fi împodobit festiv în perioada sărbătorilor de iarnă, principalele bulevarde sau alte zone ale municipiului neprimind straie de Crăciun.

Conform unui comunicat al Primăriei Oradea, vor fi împodobite Piața Unirii, str. Vasile Alecsandri, Podul Sfântul Ladislau, Piața Ferdinand, str. Republicii (zona pietonală), str. Libertății, str. Grigorescu, str. Aurel Lazăr și Primăria Oradea.

Dacă anul trecut decizia a fost luată pentru că încă erau în vigoare unele reguli privind carantina de noapte, dar și pentru că pe multe dintre bulevarde se făceau lucrări, în acest an motivele sunt altele. 

Într-un răspuns transmis BIHOREANULUI prin purtătoarea de cuvânt Anca Deac, Primăria Oradea precizează că în principal este vorba despre rațiuni de natură financiară și de reducere a consumului de energie. 

„Primăria Oradea, asemenea oricărui consumator de energie, în condițiile crizei energetice și a creșterii prețurilor la energia electrică, are în vedere măsuri de reducere a consumurilor și implicit a cheltuielilor. Din acest motiv, s-a luat decizia ca, și în acest an, zonele iluminate festiv să fie concentrate pe centrul orașului care cuprinde străzile pietonale adiacente și Piața Unirii unde, de altfel, va avea loc și Târgul de Crăciun. Menționăm că, din acest motiv, corpurile de iluminat sunt formate din leduri de ultimă generație”, se arată în răspunsul primit de redacție. 

Contactată la rându-i, Alina Silaghi, directoarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), instituție care răspunde de iluminatul public, inclusiv de cel festiv, din municipiu, a subliniat că se dorește economisirea energiei. 

„Există o directivă europeană care spune că este obligatoriu să reducem consumul de energie. S-a ținut cont și de aceste reglementări atunci când s-au stabilit zonele care vor fi iluminate festiv. Bineînțeles că are legătură și cu partea economică. Toate instalațiile sunt de tip LED, super eficiente, de ultimă tehnologie, astfel încât să aibă un consum cât mai redus”, a spus Alina Silaghi pentru BIHOREANUL.

Șefa ADLO a mai precizat că, potrivit unui calcul inițial, costul de consum pentru iluminatul festiv din această iarnă va fi de maximum 6.000 de lei, tocmai datorită acestor instalații economicoase. 

La fel ca în 2021, instalațiile vor fi aprinse între orele 18 și 06.

Prin oraș vor fi montate instalații folosite, în parte, și în sezonul trecut, dar și unele noi. Centrul municipiului va fi împodobit cu „țurțuri luminoși, figurine 3D, leduri albe calde, perdele de lumini, bannere luminoase etc. În zonele menționate se vor regăsi și decorațiuni sub formă de stea, îngeri, conuri, pinguini, oameni de zăpadă și chiar un Moș Crăciun”, conform unui comunicat al Primăriei.

Iluminatul de sărbătoare va fi pornit în după amiaza zilei de 2 decembrie și va rămâne funcțional până pe 5 ianuarie 2023 inclusiv.

În perioada 2 - 26 decembrie, Oradea va găzdui o nouă ediție a Târgului de Crăciun. În Piața Unirii a început luni montarea bradului de Crăciun, înalt de 16 metri. De asemenea, în aceeași piață, a fost montată o roată de 30 de metri, care va fi iluminată în mai multe culori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!