Fostul consilier al Direcţiei Agricole Judeţene Bihor Vékony Mihály a fost declarat ca fiind în incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate.

"A deţinut şi exercitat simultan..."

Potrivit unui comunicat al ANI, funcţionarul este acuzat că a deţinut în paralel, timp de patru ani, atât calitatea de funcţionar cât şi pe cea de consilier local UDMR.

"În perioada 24 iunie 2016 - 30 iunie 2020 a deţinut şi exercitat simultan cu funcţia publică de consilier superior şi calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Buduslău", a transmis miercuri ANI.

Potrivit inspectorilor de integritate, Vékony Mihály a încălcat prevederi ale Legii 161 din 2003, privind măsuri de asigurare a transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, ale Legii 188 din 1999, privind statutul funcţionarilor publici, şi Ordonanţa de Urgenţă 57 din 2019, privind Codul Administrativ.

Din primar, incompatibil...

Vékony Mihály a devenit consilier superior în cadrul Serviciului Asistenţă Tehnică a DAJ Bihor începând cu anul 2016. Fost primar de Buduslău, ales pe listele UDMR, acesta a revenit la încheierea mandatului în cadrul Camerei Agricole Bihor, care a fuzionat însă cu DAJ Bihor.

Chiar dacă şi-a pierdut funcţia de primar, UDMR-istul a rămas în continuare consilier local în Buduslău.

Vékony Mihály a ocupat în paralel cele două funcţii până în iunie 2020, când conducerea DAJ Bihor a fost sesizată cu privire la situaţia de incompatibilitate şi i-a desfăcut contractul de muncă.

Decizia ANI a întărit miercuri punctul de vedere al instituţiei.

"Am s-o atac în instanţă"

Contactat de BIHOREANUL, fostul funcţionar spune că va contesta decizia ANI. "Eu n-am primit nicio înştiinţare. Aştept să primesc o decizie prin Poştă şi pe urmă am s-o atac în instanţă printr-un avocat din Oradea", a declarat Vékony.

Fostul consilier se consideră nevinovat, de vreme ce nu a fost tras de mânecă de nicio instituţie că s-ar afla în incompatibilitate.

"Când ne-a investit în funcţie, acolo erau toate actele. N-a spus nimic nici Direcţia Juridică a Prefecturii, nici Primăria Buduslău. Apoi, Prefectura a cerut Primăriei în fiecare an o situaţie cu persoanele în incompatibilitate. Secretarul Consiliului Local Buduslău n-a zis nici el niciodată nimic", zice acuzatul.

Vékony Mihály a arătat că şi-a trecut în fiecare an în declaraţiile de avere depuse la Consiliul Local Buduslău veniturile încasate în paralel ca ales local şi funcţionar public, fără să fie atenţionat că încalcă legea.

De altfel, retras din politică şi concediat din DAJ Bihor, de asta se teme astăzi Vékony cel mai tare. În cazul în care va fi găsit vinovat de către instanţă, ar putea fi obligat să returneze integral sumele încasate ilegal în cei patru ani în care a fost în incompatibilitate.

Şi nu e totuna să dea înapoi salariile de funcţionar de circa 4.000 lei lunar sau pe cele de consilier local de doar 200 lei pe lună...