Inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor (DGFP) au efectuat în perioada ianuarie - aprilie de două ori mai multe controale la firmele din judeţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform evidenţelor DGFP, numărul verificărilor a crescut de la 873, în primele patru luni din 2009, la 1.233, anul acesta, adică cu 41,24%, iar sumele atrase suplimentar la bugetul de stat au fost majorate cu 669,9%. Dacă în primele patru luni din 2009 veniturile stabilite în urma controalelor au fost de 16,9 milioane lei, în aceeaşi perioadă din 2010 acesta au crescut la 113,2 milioane lei.

În 31 de cazuri organele de control au făcut sesizări penale către Parchet, pentru evaziune fiscală, valoarea prejudiciului estimat fiind de 61,9 milioane lei. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în domeniul construcţiilor de clădiri şi comerţului cu material lemnos, cu cereale sau cu aparate de uz gospodăresc.

Pe urmele firmelor fantomă

Şeful finanţelor bihorene a afirmat că o mare parte din sume provin din domeniul achiziţiilor intracomunitare, care este predispus evaziunii fiscale, în asemenea cazuri prejudiciul fiind foarte greu de recuperat.

"Din sumele impuse pentru evaziune fiscală probabil că se va încasa undeva sub 20%", a declarat Ioan Mihaiu. "Sunt firme care aduc 5-10 tiruri de marfă pe noapte, lucrează o lună sau două, nu declară TVA, nu plătesc nimic şi dispar. Când le cauţi afli că sediul e la o casă dărăpănată din ceva sat, iar acolo nu ştie nimeni de firmă", a arătat directorul DGFP.

Pentru reducerea evaziunii fiscale în acest domeniu, finanţiştii bihoreni vor cere introducerea unui Registru al Operaţiunilor Intracomunitare, în care să se înscrie toate persoanele juridice care doresc să funcţioneze în acest domeniu. Aşa, susţin ei, va exista un control mai eficient al acestora.