Fostul primar al comunei Sârbi, Nicolae Ghiuro (foto), a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată, după ce ar fi plătit peste 100.000 lei pentru lucrări neexecutate.

Potrivit rechizitoriului, în 2010, edilul a divizat un contract de achiziţie publică care privea decolmatarea şanţurilor şi reabilitarea drumurilor din satul Burzuc, iar noile contracte le-a atribuit doar pe baza unei selecţii de ofertă formale firmei Tabin Construct Oşorhei, administrată de afacerisul Marius Batin.

Pe-o mână...

"Divizarea a fost justificată printr-un referat de necesitate întocmit în fals, fără o estimare corectă a preţului achiziţiei, fără să existe o selecţie de oferte de preţ reală şi cu nerespectarea principiilor care stau la baza achiziţiei publice, respectiv transparenţa, promovarea concurenţei între operatorii economici şi utilizarea eficientă a fondurilor publice", se arată în rechizitoriul procurorilor.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi afaceristul Ioan Bogdan, administrator al firmei Nelbog SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu, acuzat fiind că a pus la dispoziţia edilului oferte de preţ nereale, ce conţin preţuri mai mari decât oferta depusă de către Tabin Construct, firma câştigătoare.

Ulterior, după ce Tabin Construct Oşorhei a semnat contractul de execuţie a lucrărilor, primarul a avizat plata către Batin a sumei de 144.000 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor pe care, însă, afaceristul nu le-a executat.

De altfel, Batin va fi judecat alături de primarul din Sârbi pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi spălare a banilor.

"Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus luarea măsurii asiguratorie a sechestrului penal faţă de bunurile aparţinând inculpaţilor Ghiuro Nicolae şi Batin Marius Gheorghe, până la valoarea probabilă a prejudiciului în sumă de 108.000 lei", se arată în rechizitoriul procurorilor.

A mai comis-o

Nicolae Ghiuro a mai fost trimis în judecată pe 21 iulie 2014, pentru că, în perioada 2008-2012, când Primăria Sârbi avea contract cu firma SIRD Timişoara SA pentru realizarea reţelei de apă şi canalizare, a plătit lucrările în valoare de peste 800.000 lei societăţii Ramaian Construct, subantreprenor al lucrării, în baza unor situaţii de lucrări fictive, fără viza dirigintelui de şantier şi fără acordul antreprenorului principal cu care semnase contractul.

Popoviciu ar fi plimbat banii în mai multe conturi, pentru a li se pierde urma, iar apoi i-a folosit pentru a-şi achita datoriile pe care firma sa le avea la bănci şi la bugetul de stat.

Totodată, în decembrie 2008, fostul primar a semnat un contract de custodie cu Ramaian Construct prin care a atestat în mod nereal existenţa a două rezervoare de apă în valoare de peste 100.000 euro, sumele de bani fiind folosite ulterior de către patronul Popoviciu.

În acelaşi dosar, e judecată şi contabila Primăriei, Floare Hava, acuzată că şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu, acordând viza de control financiar preventiv pentru plăţile către Ramaian, deşi ştia că respectivele operaţiuni nu sunt legale, "creându-se în acest mod un prejudiciu comunei Sârbi şi un avantaj patrimonial injust SC Ramaian Construct SRL".