Preşedintele-director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, dr. Ionuţ Gheorghe, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că de la 1 septembrie cardul naţional de sănătate devine unicul instrument pentru validarea şi decontarea serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii în vârstă de peste 18 ani.

În ciuda noului ultimatum, al treilea din acest an după 1 ianuarie şi 1 mai, şi după 1 septembrie asiguraţii care "din motive religioase şi de conştiinţă" refuză cardul de sănătate vor putea evita folosirea cardului, putând să prezinte furnizorilor de servicii medicale – începând de la medicul de familie până la cei specialişti din cabinetele private, policlinici şi spitale – o adeverinţă care să le ateste calitatea de asigurat şi pe care şi-o pot ridica de la sediul CAS, valabilitatea acesteia fiind de trei luni.

"În Bihor avem 80-90 asemenea persoane care, din motive de conştiinţă sau din motive religioase, au refuzat să primească un card de sănătate", a explicat şeful CAS Bihor.

Asiguraţii care au pierdut, deteriorat sau li s-a furat cardul pot solicita CAS unul nou, în schimbul contravalorii acestuia şi a cheltuielilor de distribuţie prin poştă, în cuantum de 15,5 lei, până la primirea noului card putând utiliza o adeverinţă.

"Atât în cazul în care asiguratul refuză, cât şi în cazul în care aşteaptă un duplicat al cardului furat, pierdut ori deteriorat, adeverinţa nu rămâne la furnizorul de servicii medicale, ci la asigurat", a mai precizat dr. Ionuţ Gheorghe.

Şeful CAS a mai spus, de asemenea, că instituţia pe care o reprezintă emite şi distribuie în permanenţă carduri pentru asiguraţii care devin majori şi pentru persoanele care dobândesc calitatea de asigurat după ce anterior nu au avut-o.

Invocând date statistice centralizate la nivelul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, şeful CAS Bihor a afirmat că în ultimele luni s-a constatat că numărul serviciilor medicale validate şi decontate în baza cardului l-a depăşit pe cel al serviciilor medicale validate şi decontate prin mijloacele clasice folosite până în 1 mai (raportarea online în termen de 72 ore de la efectuarea serviciilor). Cu toate acestea dr. Ionuţ Gheorghe nu a putut preciza volumul celor două categorii de validări/decontări, astfel încât să poată fi făcută o comparaţie şi să fie cuantificate, eventual, şi economiile realizate la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate.