După mai bine de 20 de ani de carieră, mulţi petrecuţi la şefia uneia dintre cele mai importante structuri poliţieneşti din Bihor, Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF), ba chiar, între 2010 şi 2013, şi de-a dreapta şefului Poliţiei judeţene, comisarul şef Ioan Brîndaş şi-a încheiat cariera ţintuit pentru totdeauna în tagma "băieţilor răi".

Ca urmare a flerului unei procuroare ce simţise că informaţii din dosare importante ajungeau la persoanele pe care le cerceta pentru evaziune fiscală, anchetatorii DNA Oradea au strâns probe care i-au convins pe judecători să-l condamne definitiv pe fostul ofiţer la 4 ani de închisoare cu executare.

"Cârtiţa"

Comisarul şef Ioan Brîndaş a intrat în colimatorul DNA în septembrie 2013, când procurorii anticorupţie fuseseră sesizaţi de o colegă de la Parchetul Bihor, Mihaela Bulzan, că cineva "din sistem" divulga informaţii dintr-o investigaţie vizând un grup de evazionişti ce prejudiciaseră statul cu 12 milioane lei, grup din care făceau parte Gyorgy Monika, tatăl acesteia, Toncz Ştefan, dar şi interlopi precum Carmen Mihai Pandel şi Bancsik Tibor.

Procuroarea constatase că aceştia erau avertizaţi să facă "curăţenie mare", adică să distrugă şi să ascundă acte contabile ale firmelor cu câteva zile înainte de organizarea unei descinderi pe care o planificase la sediul acestora. Pentru a evita "trădarea", anchetatoarea a cerut ca toate informările, procesele verbale de interceptare şi de filaj să-i fie comunicate direct, iar după două luni avea un indiciu privind "cârtiţa": Ştefan Toncz ţinea legătura cu un ştab din Poliţie ce folosea un telefon cu cartelă pre-paid.

Imediat, pe fir a intrat şi DNA, care avea să descopere că grangurele care sifona era nimeni altul decât adjunctul şefului Poliţiei Bihor care, în calitate de coordonator al SIF, avea acces la informaţiile din anchete. Concomitent, procuroarea Bulzan a dispus noi percheziţii în dosarul de evaziune fiscală, iar Gyorgy Monika şi una dintre colaboratoarele sale, Liana Negrean, au ajuns în arestul Poliţiei. Atunci, Toncz l-a sunat din nou pe Brîndaş, cerându-i ajutorul, fără să ştie că discuţiile le erau interceptate.

Cămătar cu epoleţi

Luat la întrebări de DNA, bărbatul a recunoscut că ofiţerul era de trei ani "pe felie" cu evazioniştii, protejându-i contra cost. Şi nu doar că n-a făcut nimic să-i "înfunde", ci li s-a şi alăturat, finanţându-le infracţiunile cu împrumuturi de 45.000 euro de pe urma cărora doar până atunci le percepuse camătă de 30.000 euro dintr-un total stabilit la 128.000 euro.

Cum mărturia lui Toncz a fost confirmată atât de cele două femei arestate, dar şi de un caiet în care Gyorgy Monika ţinea evidenţa banilor împrumutaţi, DNA a concentrat ancheta asupra comisarului şef. N-a fost uşor, pentru că Brîndaş ştia tertipurile supravegherii operative, însă în cele din urmă s-a cam deconspirat singur. Nu de alta, dar trimitea insistent mesaje că vrea să se întâlnească cu Toncz, şi toate i-au fost interceptate.

În final, în noiembrie 2013, investigatorii au descins la biroul şi la domiciliul ofiţerului, unde au găsit nu doar cartelele pre-paid prin care ţinea legătura cu evazioniştii, dar şi mai multe contracte de împrumut, inclusiv pentru sume pe care la rându-i le-a "contractat" de la alte persoane cercetate pentru evaziune, cum ar fi Marius Fildan, patronul grupului Nova Euro.

Din uniformă în zeghe

Arestat preventiv de magistraţii Curţii de Apel în aceeaşi toamnă a lui 2013, apoi trecut pe rând în arest la domiciliu şi sub simplu control judiciar, Brândaş a reuşit după un an şi jumătate să revină în Poliţie - e drept, pe funcţii minore - ba chiar să se pensioneze din postura de poliţist activ.

În februarie 2015, însă, Tribunalul Cluj l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru efectuare de operaţiuni financiare cu acte de comerţ incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii, achitându-l pentru luare de mită, cea mai gravă dintre acuzaţii.

Joia trecută, magistraţii Curţii de Apel clujene au menţinut sentinţa, aceasta fiind definitivă, astfel că Brîndaş s-a şi predat în aceeaşi zi foştilor colegi din Poliţie, care l-au transferat la Penitenciar. Va petrece în spatele gratiilor, totuşi, doar doi ani şi jumătate, deoarece din pedeapsă i-a fost scăzută perioada de un an şi jumătate petrecută în arest. Fostul şef al Poliţiei rămâne şi fără 75.000 euro, sumă despre care magistraţii au stabilit că o obţinuse fraudulos.

Laolaltă cu el, merge la puşcărie şi fostul proprietar al Louis Cafe, Răzvan Andronache (foto), condamnat la 2 ani pentru că l-a ajutat pe Brîndaş să transmită informaţii evazioniştilor. Cum ar veni, "papagalul" îl urmează pe vulturul hoitar...