Tărăgănate de trei ani, lucrările de construire a parcării din strada Independenţei se vor opri de tot. Primarul Ilie Bolojan a anunţat joi că municipalitatea orădeană va rezilia contractul încheiat prin Administraţia Domeniului Public cu firma Construcţii Bihor pentru amenajarea parcării de pe malul Crişului Repede.

"Proiectul iniţial a fost schimbat întrucât avea deficienţe serioase. S-a încredinţat proiectul unui alt arhitect. În urma reproiectării, valoarea estimată a crescut cu circa 50% faţă de cea estimată iniţial", a anunţat primarul Ilie Bolojan joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dacă devizul iniţial a estimat la 26,7 milioane lei, noul deviz apreciază investiţia la 40 milioane lei. La aceasta sumă se adaugă cele 3,1 milioane lei reprezentând lucrările deja executate.

Cum firma Construcţii Bihor a reuşit să realizeze în trei ani doar 15% din lucrări, primarul Ilie Bolojan a hotărât să renunţe la contract şi să scoată încă o dată lucrarea la licitaţie.

"Am decis sistarea lucrărilor, aprobarea noii valori de către cei doi parteneri (municipalitatea şi RCS&RCS - n.r.) şi scoaterea la licitaţie a restului de lucrări astfel încât anul viitor, cu întârzierea pe care o înregistrăm, parcarea să fie dată în funcţiune", a spus ediul. La licitaţie va putea participa inclusiv Construcţii Bihor.

Trei luni pierdute

Ilie Bolojan este de părere că noul constructor va începe lucrările la parcare undeva în toamnă. "Vom pierde lunile de vară, când s-ar fi putut lucra, dar sperăm că în toamnă vom relua lucrările în forţă şi anul viitor construcţia să fie finalizată".

Potrivit primarului măsura a fost luată pentru a elimina orice suspiciuni cu privire la o posibilă înţelegere între Primărie şi Construcţii Bihor cu privire la majorarea valorii lucrării ulterior încheierii contractului.

"Având în vedere diferenţele de preţ, continuarea lucrărilor cu acelaşi constructor fără a organiza o nouă licitaţie ar da naştere la interpretări. Una este să ai o creştere rezonabilă de preţ şi alta este să ai o creştere mare", a explicat edilul.

Un proiect cu probleme

Construcţii Bihor - firmă aflată sub controlul lui Gavrilă Ghilea, coleg de partid al lui Ilie Bolojan - şi-a asumat în anul 2014 construcţia parcării de 455 locuri pentru suma de 24,1 milioane lei, iar primele săpături au început în primăvara anului 2016.

Ulterior lucrările s-au blocat ca urmare a divergenţelor care au intervenit între proiectantul angajat de firma RCS&RCS, partenerul municipalităţii la construcţia acestei parcări, şi constructorul desemnat de Primărie.

Consiliul Local a aprobat joi noii indicatori tehnico-economici ai lucrării cu 22 de voturi din partea grupurilor PNL şi UDMR. Reprezentanţii PSD au votat împotrivă.