Dacă până în urmă cu câțiva ani Câmpia de Vest era una „umedă”, cu risc de inundare a terenurilor agricole, schimbările climatice au transformat-o într-una secetoasă, în care este nevoie de irigații.

Prin urmare, canalele folosite în trecut pentru stocarea apelor în surplus încep să fie folosite pentru irigații, a spus șeful Filialei Bihor a Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, Claudiu Gligor, la cea mai recentă reuniune a Colegiului Prefectural Bihor, desfășurată marți.

Ne rămâne mai multă apă

Într-un raport prezentat în acest cadru și intitulat „Asigurarea unui nivel de apă optim pentru terenurile agricole din amenajări de îmbunătățiri funciare prin reprofilarea canalelor de desecare și refacerea capacităților de curgere și transport a apei”, Gligor a arătat că suprafața amenajată cu lucrări de îmbunătățiri funciare în județ este de 231.568 hectare, din care 72%, adică 166.599 hectare, cu lucrări de desecare.

În condiţiile unor niveluri de precipitații scăzute înregistrate în ultimii ani, desecarea, însă, nu mai este necesară. 

Ca atare, a spus șeful ANIF Bihor, la inițiativa filialei județene și a Prefecturii Bihor, a fost schimbat Regulamentul de exploatare pentru amenajarea de îmbunătățiri funciare de desecare pentru a se putea stoca în canale apă o perioadă cât mai mare, iar aceasta să fie folosită pentru irigarea terenurilor agricole.

„Prin schimbarea Regulamentului s-au putut închide stăvilarele și s-a stocat un volum de apă mai mare decât cel prevăzut inițial în Regulamentul de exploatare”, a spus Gligor, consecința fiind că apa nu se mai scurge toată în Ungaria, unde fermierii o folosesc pentru irigații, ci este reținută în canalele din Bihor și poate fi folosită de fermierii autohtoni.

De asemenea, ANIF a executat decolmatări și reparații la 34 de construcții hidrografice (stăvilare, pidețe, căderi) și stații de pompare, tocmai pentru a putea reține mai multă apă în canalele pe care le deține.

Premieră: fonduri pentru irigații locale

Mai mult, conform datelor prezentate de șeful ANIF Bihor, tot la inițiativa acestei instituții și a Prefecturii Bihor, Ministerul Agriculturii a demarat și un proiect de modificare legislativă care oferă posibilitatea de înființare a amenajărilor private de irigații cu stații de pompare în areale care anterior nu au avut această destinație și totodată s-a deschis accesul fermierilor români la finanțări nerambursabile, dacă sunt interesați să facă astfel de amenajări.

„ANIF Bihor în parteneriat cu AFIR Bihor (n.r. – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) vine în sprijinul fermierilor prin măsura DR 26 în cadrul Planului Național Strategic 2023-2027 creând posibilitatea înființării de sisteme locale de irigații la nivel de fermă”, a spus Claudiu Gligor, precizând că sumele nerambursabile pe care le pot accesa fermierii în acest scop sunt de 500.000 euro.

Bani da, interes ba

Pe de altă parte, șeful ANIF Bihor a precizat că anul acesta, până la 17 iulie, cantitatea de precipitații înregistrată în județ a fost de 12.854 litri/metrul pătrat, „fiind un an mai favorabil din acest punct de vedere”, pe când anul trecut cantitatea de precipitații a fost de doar o treime din necesarul pentru agricultură.

Anul acesta, deși în lunile februarie, martie și aprilie ANIF și AFIR Bihor au promovat măsura DR 26 prin care fermierii pot primi 500.000 euro, aceștia s-au arătat neinteresați de proiectele amenajărilor unor sisteme de irigații proprii. „Am organizat întâlniri cu mai mult de 100 de fermieri și cam 6 și-au manifestat interesul pentru astfel de proiecte”, a declarat Gligor BIHOREANULUI, după ședința Colegiului Prefectural.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!