Anunțată cu doar trei zile înainte, închiderea traficului în zona Centrul Civic al Oradiei a creat confuzie și nemulțumire, sâmbătă, în rândul șoferilor și călătorilor cu transportul public. De altfel, în prima dimineață de impunere a restricțiilor, muncitorii încă lucrau la finalizarea amenajării sensurilor giratorii și a celorlalte marcaje care indică noile rute de urmat, și tot atunci traficul dinspre Nufărul - Cantemir spre Piața Gojdu nu fusese închis.

Sensuri noi

De sâmbătă dimineața, circulația autoturismelor, mijloacelor de transport în comun și pietonilor în zona Piața Gojdu – Piața Cetate s-a schimbat radical, căci municipalitatea se pregătește să amenajeze acolo o rețea de 5 pasaje subterane.

Astfel, o bună porțiune din centrul orașului a trebuit închisă complet traficului. Sâmbătă, ajunși la capătul Podului Dacia, înspre „turbogirație”, șoferii au dat de un sens giratoriu, din care au putut să o ia la dreapta, spre Gojdu, la stânga - iar apoi să parcurgă o porțiune de drum drept pentru ca apoi să intre pe Calea Clujului -, sau să se întoarcă.

Muncitorii erau încă în acea zonă, făcând ultimele finisaje la sensul giratoriu, indicatoare și balize, acestea din urmă fiind puse pentru a delimita zona blocată de cea circulabilă și pentru a-i îndruma pe șoferi pe noile rute. 

Pe contrasens 

O altă noutate importantă este aceea că zona Independenței – Piața 1 Decembrie (partea dinspre Facultatea de Medicină) - Piața Emanuil Gojdu a devenit cu circulație din ambele sensuri.

Astfel, se poate „urca” de la intersecția străzilor Mihai Viteazul și Independenței - unde sâmbătă dimineața se finaliza amenajarea sensului giratoriu - spre Centrul Civic. Linia dintre cele două sensuri a fost trasată cu galben tocmai pentru a le sublinia șoferilor că zona respectivă a devenit una cu dublu sens. 

Sâmbătă dimineața, nu toți s-au „prins” de noile reguli, astfel că nu puțini șoferi au intrat pe noul contrasens mergând dinspre Piața Gojdu spre Piața Independenței.

De asemenea, noul sens din apropierea Sinagogii Neologe i-a băgat pe unii în ceață, astfel că în jurul orei 10 în apropierea acestuia s-au creat cozi. „Azi e o zi fără trafic mare. Vă dați seama ce va fi de luni aici?”, a comentat un trecător. 

„O treabă bună”

Au fost, însă, și șoferi care au spus că rutele ocolitoare sunt acceptabile și că investiția pentru care s-a blocat traficul este una bună. „E o treabă bună, măcar se face ceva”, a spus un orădean, care tocmai adusese marfă în zona blocului-turn din Piața 1 Decembrie.

„Am venit de la autogară, am mers la primul sens giratoriu pe Muntele Găina, apoi pe Cantemir și până la Parcul 22 Decembrie, iar apoi am intrat în zonă pe Sucevei (n.r. – str. Evreilor Deportați)”, a explicat bărbatul. Întrebat dacă i-a fost clar ce traseu ocolitor trebuie să abordeze, șoferul a spus că sunt marcaje și indicatoare clare și „a anunțat și-n presă”. 

Dinspre Nufărul, mai târziu

Deși anunțaseră că, de sâmbătă, va fi închis accesul dinspre Nufărul – Cantemir spre Centrul Civic, mașinile au fost lăsate încă să intre, cel puțin în prima parte a zilei, în această zonă. Astfel, la intersecția cu Calea Clujului, un polițist rutier - singurul care a putut fi văzut în perimetrul nou restricționat - împărțea dreptatea între șoferii care voiau să intre pe Clujului de pe ruta obișnuită din centru și cei care veneau pe ruta nou creată, spre Clujului, de la noul sens giratoriu de lângă Podul Dacia. 

Până la urmă, înainte de prânz, s-a închis și accesul dinspre Nufărul în Centrul Civic, după ce echipele de muncitori au ajuns și în acea zonă pentru a amplasa balizele și celelalte semne specifice. „Închiderile au început azi dimineață, etapizat, de la Podul Dacia. Acum, la ora 11.30, toate sunt realizate”, a precizat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta, care s-a dus să inspecteze zona restricționată. 

„Toată vara nu au lucrat”

Cei mai nemulțumiți de noua orânduire păreau, sâmbătă dimineața, călătorii cu mijloacele în comun, care comentau în stația din Piața Gojdu, unde ajunge autobuzul special T3, al cărui traseu a fost prelungit astfel încât să acopere și Piața Unirii – Biserica Emanuel. 

„A trebuit să vin pe jos cu bagajele de la piață (Piața Cetate). În mod normal, era stație lângă piață. Este bătaie de joc, vă spun. Toată vara nu au lucrat, deși au primit fonduri europene (...). Lumea e nemulțumită. Nu se poate așa ceva...”, a spus o orădeancă.

O pensionară s-a plâns că a trebuit să meargă pe jos de la Podul Dacia, ultima stație a autobuzului T7, unul care înlocuiește tramvaiul ce mergea la gară, până la Parcul 1 Decembrie, cele două zone nefiind conectate de noile autobuze. 

Este de așteptat ca de luni circulația să fie aglomerată în zona centrală și pe străzile adiacente, iar de la începerea școlii să fie gâtuiri în trafic.

„Nu putem să ne facem o impresie acum. E o zi de sâmbătă, nu e aglomerată, circulația se desfășoară în condiții normale. Vom vedea de săptămâna viitoare... Am ținut să se facă această deviere înainte cu o săptămână de începerea școlii, pentru ca șoferii să știe de această deviere și să găsească rute alternative, prin care chiar să ocolească aceste zone”, a precizat primarul Florin Birta.

Vezi toate schimbările în trafic, rutele ocolitoare și noile trasee de autobuz și tramvai, așa cum au fost anunțate de Primăria Oradea și OTL, AICI și AICI!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!