Anul trecut, judecătorii din Bihor au fost îngropaţi sub dosare, doar la nivelul Tribunalului fiecare magistrat având de soluţionat în medie 1700 de dosare. Pentru părţile implicate, asta înseamnă, în primul rând, prelungirea proceselor. Adică bani şi timp pierdut.

"Cea mai la îndemână soluţie pentru a descongestiona instanţele, dar şi pentru a-i scăpa pe oameni de procese este mediatorul", a declarat preşedintele Tribunalului Bihor, judecătorul Constantin Manoliu care, vineri, a semnat un protocolul de colaborare între instanţă şi cele cinci organizaţii de mediatori din judeţ. "Această colaborare este în beneficiul justiţiabililor care trebuie să ştie că există o alternativă pentru rezolvarea litigiilor decât procesele îndelungate. O variantă mult mai elegantă, mai scurtă şi mai uşoară", a explicat judecătorul.

Oamenii vor avea numai de câştigat dacă vor apela la mediator, în loc să deschidă un proces, atât pe plan financiar, dar nu numai. "Nu este câştig numai din punct de vedere juridic, ci şi emoţional, deoarece se elimină mulţi factori de stres: că te afli în faţa unui judecător, că trebuie să stai în sala de judecată, că procesul e unul de durată. Prin mediator, totul se rezolvă mai repede", a mai spus preşedintele Tribunalului Bihor.

Scopul protocolului semnat vineri constă în promovarea medierii în rândul bihorenilor care au probleme legale. În faţa mediatorului, părţile pot fi aduse la un numitor comun şi să încheie un acord care, mai apoi, este prezentat în faţa judecătorului iar acesta nu trebuie decât să îşi pună parafa pentru a "legifera" înţelegerea.

Pentru asta, judecătorii se obligă, printre altele, să mediatizeze legislaţia referitoare la mediere, să dezvolte bune practici care să faciliteze desfăşurarea medierii şi să informeze părţile din dosare cu privire la mediere dar şi să valideze, prin hotărâri judecătoreşti, acordurile de mediere.

Pentru realizarea celor propuse, conducerea Tribunalului s-a oferit să publice o listă cu toţi mediatorii din judeţ dar şi să înfiinţeze în instituţie un birou special unde oamenii să poată lua legătura cu mediatorii.

Vicepreşedinta Tribunalului Bihor, judecătoarea Daniela Mihaela Jurjuţ Lazăr, a şi anunţat că, începând de luni, la parterul Palatului de Justiţie, biroul unde a funcţionat registratura Judecătoriei Oradea, va fi "Camera mediatorului", în unde, în fiecare zi, persoanele care au litigii pe rol ori vor să depună cereri de chemare în judecată, vor fi informaţi despre modul în care pot să-şi rezolve litigiile în mod ameabil. "În acest birou vor fi prezenţi, zilnic, doi mediatori, prin rotaţie şi pe baza unei planificări făcute de organizaţiile profesionale. Informarea persoanelor, ca parte introductivă a procesului de mediere, este gratuită", a explicat judecătoarea.

Potrivit vicepreşedintei, atât prevederile protocolului încheiat cu mediatorii din Bihor cât şi lista cu numele şi datele de contact ale acestora vor putea fi consultate şi pe site-ul Tribunalului Bihor.

În Bihor există aproximativ 100 de mediatori organizaţi în 5 asociaţii profesionale: Asociaţia Centru de Mediere Oradea, având ca preşedinte pe Lucia Corina Ţinte, Asociaţia Centru de Mediere Bihor, reprezentată de Vasile Baba, Asociaţia UNMR Filiala Bihor, condusă de Gianina Clop, Asociaţia Mediatorilor Bihor, reprezentată de Florica Vârtop şi Asociaţia Ultrasilvam Bihor, condusă de Elena Bradea.