Porţile Universităţii din Oradea vor fi deschise, din toamnă, şi pentru cei care n-au diplomă de Bacalaureat. Rectorul Constantin Bungău a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că va profita de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/2014, care modifică Legea Educaţiei şi care permite universităţilor să şcolarizeze şi absolvenţi de liceu care nu pot ori nu vor să facă o facultate.

Mai precis, OUG 49/2014 dă universităţilor oportunitatea să îşi înfiinţeze un Colegiu Postliceal Universitar prin care să organizeze cursuri postliceale şi un Centru de pregătire a absolvenţilor de liceu care nu au promovat sau nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat, iar Universitatea din Oradea vrea să îşi înfiinţeze ambele structuri.

"Cred în oportunitatea cursurilor în domeniul Sănătate şi asistenţă medicală, Estetică şi igiena corpului, Producţie media, Comerţ, Informatică sau Transporturi, câteva dintre posibilele cursuri pe care le putem dezvolta în cadrul Colegiului Postliceal", a declarat Constantin Bungău. Centrul de pregătire a absolvenţilor de liceu fără diplomă de Bacalaureat va organiza strict disciplinele de examen cerute de cursanţi.

Toate aceste cursuri vor fi predate de cadrele didactice ale Universităţii, care vor fi plătite suplimentar, în sistem de plată cu ora. Pentru Colegiul Postliceal, Ministerul Educaţiei nu asigură finanţare, astfel că acesta va funcţiona exclusiv din taxele cursurilor. Pentru absolvenţii de liceu care vin la pregătire, Ministerul dă însă bani, astfel că ei vor face cursurile gratuit.

Întrebat dacă aceste două structuri noi nu vor pune o presiune mai mare pe bugetul sărăcit al Universităţii, rectorul Constantin Bungău a precizat că, din contră, ele vor aduce venituri suplimentare instituţiei, pentru că fiecare facultate este obligată să direcţioneze 30% din veniturile ei către administraţia centrală a Universităţii. Pe lângă beneficiile financiare, rectorul spune însă că Universitatea este "datoare" judeţului să ofere aceste servicii de şcolarizare.

Înfiinţarea celor două structuri precum şi modul exact în care vor funcţiona acestea vor fi stabilite în şedinţa Senatului universitar din 16 iulie. Cert este că rectorul Constantin Bungău vrea ca ambele structuri să înceapă să funcţioneze cât mai repede. "După hotărârea de Senat, pentru centrul de pregătire vom începe să facem preînscrieri pentru toate posibilele cursuri care aparţin domeniilor Universităţii din Oradea. Este o instituţie norocoasă, pentru că poate să organizeze cursuri în toate domeniile", a declarat rectorul.

Pe de altă parte, aceeaşi OUG permite Universităţii să organizeze cursuri doctorale la frecvenţă redusă, ceea ce, în opinia rectorului, este chiar benefic. "Sunt anumite domenii de doctorat care au nevoie de studii bazate pe profesie. Nu poţi face o teză în arhitectură dacă nu profesezi ca arhitect. (...) Există jurişti care vor să facă doctoratul. Cum poate să scoată o teză utilă dacă nu a fost procuror, avocat?", a precizat rectorul. Iar cei care profesează în domeniu riscă să nu aibă timpul necesar să facă un doctorat la frecvenţă, adică în trei ani. "Sunt teze foarte bune şi la frecvenţă redusă", a mai spus Bungău.