Consiliul Judeţean Bihor "lipeşte" Zilele Bihorului de sărbătorirea a 95 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea, la 20 aprilie 1919, sub conducerea generalului Traian Moşoiu. Seria evenimentelor pregătite de CJ va începe vineri, 18 aprilie, cu o şedinţă solemnă a Consiliului, în cadrul căreia, în prezenţa nepotului generalului Moşoiu, Tiberiu Moşoiu, acestuia îi va fi oferit titlul de cetăţean de onoare, post-mortem.

Acelaşi titlu va fi "decernat", tot post-mortem, lui Aurel Lazăr, Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş, doctori în Drept şi avocaţi, în egală măsură, ai cauzei Unirii Transilvaniei cu Ţara Mamă, la începutul secolului trecut. În fine, titlul îl va avea ca "beneficiar" şi pe Rimler Karoly, fost primar al Oradiei, unul din cei mai eficienţi edili şi cel care a înmânat cheia oraşului generalului Moşoiu în urmă cu 95 de ani.

În aceeaşi şedinţă festivă a CJ, vor fi lansate două cărţi de istorie - "Situaţia dramatică a populaţiei româneşti din Bihor în primele luni ale anului 1919. Documente", semnată de prof. univ. dr. Viorel Faur, şi ediţia a III-a a volumului "Neculai Milescu spătarul călător în China", de Tiberiu Moşoiu (fiul generalului Traian Moşoiu, primar al Oradiei între 29 noiembrie 1933 şi 2 noiembrie 1935) - după care, de la ora 12, la monumentul generalului va avea loc un ceremonial militar şi religios de depuneri de coroane de flori.

Zilele Bihorului vor continua sâmbătă, 19 aprilie, la Beiuş, unde Consiliul Local se va reuni în şedinţă festivă şi va avea loc un alt ceremonial de depunerea de coroane la monumentele din Beiuş şi din Lunca ale martirilor Ciordaş şi Bolcaş, ucişi cu sălbăticie de unguri în aprilie 1919.

Sărbătoarea oficială va continua şi duminică, în prima zi de Paşte, când între orele 12.30 şi 14.00 vor fi depuse coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia Reginei Maria şi la cea a dr. Aurel Lazăr din Oradea. În final, orădenilor le vor fi oferite şi demonstraţii ale asociaţiilor păstrătorilor de tradiţii militare (prezentarea drapelelor de luptă şi a uniformelor istorice, exerciţii de instrucţie de front şi de luptă, plus defilarea unei gărzi de onoare).