Comisariatul Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu a sărbătorit 21 de ani de existență printr-un simpozion organizat împreună cu Facultatea de Protecția Mediului și la care diverși specialiști, locali și din capitală, au vorbit despre probleme actuale ale domeniului, precum economia circulară, Pactul verde european și tranziția ecologică.

Evenimentul a avut loc marți, la sediul facultății, iar specialiștii locali care au luat cuvântul au fost conferențiarul universitar Olimpia Mintaș, șeful Gărzii de Mediu Bihor Sever Șerbănescu și juristul Marius Orbai.

Cei din capitală, care au intervenit în cadrul unei videoconferințe, au fost: Ileana Luminița Bălălău, directoarea Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, și Luminița Roșca, consultant expert în cadrul companiei Stratos.

Acestea au vorbit despre Strategia privind Economia Circulară a României şi Planul de Acțiune al țării noastre în acest domeniu. Economia circulară este promovată de Uniunea Europeană ca o soluție pentru reducerea deșeurilor, un principiu de bază fiind refolosirea ori repararea cât mai multor obiecte.

Raul Pop, cofondator al unei coaliții care promovează economia circulară (CERC), a subliniat importanța Gărzii Naționale de Mediu în România, iar Monica Crișan, comisar al Gărzii de Mediu Bihor și membru IMPEL (Rețeaua Uniunii Europene pentru punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației de mediu) a prezentat un ghid creat special pentru autorități, care să permită inovaţii pentru economia circulară, adică pentru prevenirea și reciclarea deșeurilor.

De asemenea, la simpozion a fost prezentă Ligia Oala, șefa cancelariei prefectului de Bihor, Dumitru Țiplea, care a vorbit în numele acestuia despre campaniile de succes derulate cu Garda de Mediu Bihor, cu scopul de a menține județul curat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!