CFR-iştii au oprit miercuri dimineaţă trenurile în gări, pentru două ore, chiar de Ziua Feroviarului. Circa 400 de garnituri, din care 200 trenuri de călători, au fost imobilizate în staţii între orele 7 - 9 după ce salariaţii de la linia ferată au oprit lucrul.

"A fost o grevă spontană a salariaţilor din CFR, în cadrul căreia au fost oprite trenuri din toată ţara, inclusiv în Regionala Cluj. Oamenii sunt nemulţumiţi de disponibilizările de circa 2.500 de angajaţi din calea ferată anunţate pentru perioada următoare, ceea ce înseamnă că nu mai puţin de 300 de angajaţi din Regionala Cluj îşi vor pierde locurile de muncă", a declarat Grigore Mare, liderul sindical Mişcare Comercial, Cluj.

Odată cu declanşarea grevei, la nivelul Regionalei CFR Cluj, deci inclusiv în Bihor, au fost oprite în staţii zece trenuri de tip Regio, InterRegio dar şi Internaţionalul de Budapesta.

Feroviarii mai cer majorarea salariilor cu 10%, invocând faptul că în ultimii şase ani veniturile reale le-au scăzut cu peste 30% pe fondul eliminării unor drepturi salariale care nu au mai fost niciodată recuperate. Angajaţii sunt nemulţumiţi că negocirile purtate cu administraţia pe marginea Contractului colectiv de muncă, în care cereau printre altele majorarea salariilor, au eşuat după ce reprezentanţii CFR Călători au acceptat o majorare de numai 4%.

Potrivit reprezentanţilor feroviarilor, în cazul în care contractul colectiv de muncă nu va fi semnat în formula dorită de salariaţi, protestele vor continua în perioada următoare până la declanşarea grevei generale.

Salariaţii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât pe 23 aprilie, de Ziua Feroviarilor, în trecut primeau zi liberă şi prime, iar acum sunt ameninţaţi cu perspectiva pierderii locurilor de muncă.