O aniversare, două parade

O delegaţie formată din patru angajaţi şi managerul interimar al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, Gheorghe Pintea, va participa cu o ambulanţă de tip B1 la parada programată pe 28 iulie la Bucureşti, de Ziua Naţională a Ambulanţei, care va marca a 109-a aniversare a instituţiei.

Două zile mai târziu, adică pe 30 iulie, evenimentul va fi marcat şi la Oradea, a spus managerul interimar Gheorghe Pintea în prima sa conferinţă de presă de la preluarea funcţiei, susţinută miercuri alături de purtătorul de cuvânt al SAJ Bihor, dr. Emil Boţcău.

Astfel, după ce la sediul instituţiei din strada Sucevei nr. 24 va fi prezentată activitatea pe anul 2014 şi pe primele şase luni ale anului în curs, în curtea interioară va avea loc o demonstraţie-simulare a unei intervenţii pentru acordarea primului ajutor de către un echipaj de tip C2 (terapie intensivă), iar apoi, de la ora 12.30, va porni o paradă a ambulanţelor prin oraş.

Traseul paradei a fost stabilit de la sediul SAJ spre Parcul Bălcescu, apoi Bulevardul Decebal şi Bulevardul Dacia, pe strada Transilvaniei, Bulevardul Ştefan cel Mare, iar de acolo pe strada Olimpiadei şi din nou pe Bulevardul Decebal, pe strada Sucevei spre Bulevardul Cantemir până în capătul Cartierului Nufărul şi retur, spre sediul din Sucevei.

La marş vor participa angajaţi ai SAJ în ţinută festivă, adică nu în uniformele albastre-portocalii cunoscute, ci cu cămăşi albe, iar echipajele medicale vor împărţi în mai multe puncte pliante informative şi vor oferi servicii de măsurare a glicemiei şi tensiunii arteriale, precum şi de electrocardiografie.

Pus pe economii

Instalat în funcţie, ca interimar, la începutul lunii mai, managerul Gheorghe Pintea a prezentat în prima sa conferinţă de presă şi câteva informaţii privind activitatea de până acum a noii echipe de conducere, şi ea tot provizorie, formată împreună cu directorul medical dr. Daniela Petrişor (fost manager), directorul economic Liviu Sabău-Popa, directorul tehnic Adrian Stângă şi asistentul şef Gencsi Laszlo.

Cea mai importantă activitate, a spus Pintea, a vizat renegocierea contractelor de achiziţie (cu excepţia celor de carburanţi), în acest sens managerul interimar afirmând că a reuşit să "coboare" cu 3-25% valoarea acestor contracte. "La sfârşitul anului vom şti exact sumele economisite", a spus Pintea, răspunzând astfel unei întrebări a BIHOREANULUI şi estimând că acestea vor fi undeva sub 100.000 lei.

De asemenea, managerul interimar a afirmat că în curând va începe şi plata sporurilor pentru cei 397 angajaţi, după ce – la finele anului trecut – aceştia au reclamat faptul că în ultimii trei ani sporurile pentru munca în zilele nelucrătoare le-au fost plătite nu în cuantum de 200%, cum decisese Consiliul de Administraţie, ci doar de 50%.

De altfel, la finele primăverii un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii a confirmat această greşeală a fostei conduceri, însă documentul nu a fost dat publicităţii.

Istorie şi statistică

Din cei 397 angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, 40 sunt medici, 130 asistenţi, 170 şoferi ambulanţieri, 11 operatori-registratori, 18 muncitori, 3 statisticieni, 6 brancardieri şi 19 TESA. SAJ are în Bihor 5 substaţii, în oraşele Aleşd, Beiuş, Salonta, Marghita şi Oradea, fiecare cu mai multe puncte de lucru, numărul total al acestora fiind de 11.

În medie, personalul SAJ Bihor asigură circa 140-150 intervenţii pe zi, numărul total al kilometrilor parcurşi în ultima lună de autospecialele Serviciului fiind de 274.298 kilometri. Instituţia e dotată cu 70 de maşini pentru intervenţie, dar numai 53 sunt în stare de funcţionare, 6 fiind casate, 4 având motoarele aproape complet defecte, iar 7 aflându-se în service pentru reparaţii cu grad de dificultate şi costuri medii.

Serviciul de Ambulanţă a fost înfiinţat în România de medicul Nicolae Minovici în anul 1906, vehiculele folosite fiind trăsurile cu cai, "conduse" de un vizitiu, iar medicul era voluntar.