Tokes, împăciuitorul

În faţa a circa 600 de persoane, fostul episcop Laszlo Tokes a vorbit joi după amiază, la festivităţile organizate la Oradea cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, despre libertate şi înţelegerea între români şi maghiari, afirmând că ambele popoare au dreptul, "dat de Dumnezeu", la libertate, şi a făcut o paralelă între mesajele comune ale cântecului paşoptist românesc, "Deşteaptă-te, române!", scris de Andrei Mureşanu, şi poezia revoluţionarului paşoptist Petofi Sandor "Talpra Magyar" (n.r. - "Sus, ungure!").

"Libertatea este dreptul tuturor, dat de Dumnezeu, şi noi toţi, şi români, şi maghiari, trebuie să ne bucurăm de libertate. De multe ori se accentuează că poporul maghiar este iubitor de libertate, dar eu am accentuat că în sânul tuturor popoarelor trăieşte dorul de libertate, aşa cum arată şi paralela între cele două poezii. Ambii poeţi s-au gândit cu multă empatie unul faţă de celălalt, probabil fără să conştientizeze, iar pe noi, urmaşii lor, ne bucură că ne întâlnim noi, popoare europene, în spiritul libertăţii din primăvara anului 1848, pe aceeaşi baricadă a libertăţii", a spus preşedintele CNMT.

Deşteaptă-te române!

De asemenea, Tokes a mai spus că îşi aminteşte de zilele lui Decembrie 1989, când "românii majoritari şi maghiarii minoritari" cântau în faţa casei parohiale unde era supravegheat de Securitatea din Timişoara cântecul "Deşteaptă-te, române!", înainte ca acesta să fi devenit imnul naţional al României, dar regretă că în prezent unele mijloace de presă şi unii politicieni stimulează "ura".

"Îmi amintesc acel spirit din Decembrie 1989, când în faţa parohiei mele din Timişoara o majoritate românească şi o minoritate maghiară au cântat "Deşteaptă-te, române!", devenit ulterior imnul României, iar ca ungur şi reformat eu am fost mândru. În zilele noastre se duce un discurs de ură într-o parte a mediei, ba uneori chiar şi în Parlamentul României, şi chiar de unii lideri de partide".

Ulterior discursului, Tokes a declarat că mesajul său s-a dorit a fi unul de "împăcare". "Mesajul meu pentru societatea românească şi pentru popoarele noastre este să ne împăcăm, pentru că libertatea nu este exclusivă", a spus liderul CNMT.

Atac la UDMR

Pe de altă parte, în discursul adresat participanţilor la festivităţi, Tokes, a criticat UDMR. "UDMR nu a vrut să sărbătorim împreună în această zi", a spus Tokes. El a afirmat că festivităţile organizate de UDMR sunt formale, şi că maghiarii din România nu au nevoie de asemenea sărbători formale: "Sărbătorile organizate de ei (n.r. - de liderii UDMR) sunt oficiale şi formale. Nouă nu ne trebuie sărbători formale, pentru că noi trebuie să trăim viaţa noastră".

Liderul CNMT a adăugat că este bucuros, totuşi, că în unele locuri UDMR şi PPMT sărbătoresc împreună. "Mă bucur că în Ţinutul Secuiesc şi la Cluj am reuşit să sărbătorim împreună această zi. În Ungaria este normal că nu sunt împreună la sărbătoare Orban Viktor (n.r. - premierul Ungariei şi liderul FIDESZ, de dreapta) şi Gyurcsanyi Istvan (n.r. - fost premier al Ungariei, lider al Partidului Socialist), pentru că unul dintre ei, ghiciţi care, este revoluţionar, iar celălalt contrarevoluţionar", a spus preşedintele CNMT.

Porumbeii păcii

La festivităţile organizate de PPMT la Oradea în faţa statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii au participat, conform aprecierilor Jandarmeriei, circa 600 de persoane, care au ascultat recitaluri de poezie şi muzică populară maghiară, precum şi discursurile pregătite de organizatori şi invitaţi.

Din partea premierului Ungariei, Orban Viktor, a transmis un mesaj participanţilor Albertne Simon Edina, reprezentant al Consulatului Republicii Ungare de la Cluj, iar din partea Parlamentului de la Budapesta a rostit un mesaj deputatul Csoti Gyorgy, reprezentant al FIDESZ.

După circa două ore, festivităţile PPMT s-au încheiat fără niciun fel de incidente, cu eliberarea unor porumbei albi, despre care organizatorii au afirmat că vor să simbolizeze dorinţa maghiarilor din Transilvania de a trăi în pace cu ceilalţi locuitori.

În acelaşi loc, în jurul statuii revoluţionarului paşoptist maghiar Szacsvay Imre, urmau să aibă loc, în aceeaşi seară, şi festivităţile organizate, separat, de către UDMR Bihor.