Lingvistul Marius Sala, vicepreşedintele Academiei Române, a primit miercuri titlul de cetăţean de onoare al Oradiei în cadrul unei şedinţe festive organizate de ziua oraşului în sala mare a Primăriei.

Bihorean de origine, născut la Vaşcău pe 8 septembrie 1932, Sala este autorul a numeroase cărţi şi articole de lingvistică, publicate în ţară şi străinătate şi a primit titlul de "doctor honoris causa" al universităţilor din Arad, Craiova, Oradea şi Timişoara. Director al institutului de lingvistică "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti", eminentul profesor este membru corespondent al Academiei Române din 1993 şi a devenit membru titular în 2001.

În semn de respect...

Cu ocazia şedinţei festive, primarul Ilie Bolojan a ţinut să mulţumească tuturor bihorenilor care au sprijinit, de-a lungul timpului, judeţul din poziţiile pe care le ocupă. "Vreau să le mulţumesc celor care lucrează în Bucureşti în calitate de parlamentari, miniştri şi secretari de stat sau în alte funcţii pentru ceea ce au făcut pentru acest judeţ", a spus Bolojan.

Primarul a reamintit că titlul de cetăţean de onoare al Oradiei nu se acordă oricui, tocmai pentru a nu îşi pierde din valoarea simbolică. "Nu dorim să devină o simplă hârtie, ci dorim să fiu un semn de respect pentru oamenii care au făcut ceva pentru Oradea şi România", a spus Bolojan.

"Nu pun pile!"

Referitor la declaraţia primarului, Marius Sala, care alături de matematicianul şi eseistul Mircea Maliţa, formează grupul restrâns al bihorenilor din Academia Română, a declarat în luarea sa de cuvânt care a urmat decernării titlului că este în continuare legat de locurile natale.

"În primul rând vreau să vă spun că sunt bihorean şi că mă leagă foarte multe lucruri de Bihor. Nu sunt mulţumit de ceea ce am făcut pentru Bihor. Nu am făcut nu pentru că nu aş fi vrut, dar nu am fost solicitat. Am fost solicitat în schimb de unii bihoreni pe care nu îi văd în sală să le pun pile să intre în Academie. Or, eu nu mă ocup cu astfel de lucruri", a spus academicianul, în hohotele de râs ale celor prezenţi.

Secretul este pasiunea

Referitor la strălucita carieră profesională, profesorul a vorbit cu emoţie de cei care i-au inspirat pasiunea pentru muncă: bunicul său, profesorii liceului "Samuil Vulcan" din Beiuş şi profesorii universitari care şi-au pus amprenta asupra carierei sale: Iorgu Iordan şi Alexandru Rosetti.

"Vreau să le spun celor tineri prezenţi aici în sală, că dacă vrei să faci ceva în viaţă trebuie să fii pasionat. Eu am primit această pasiune de la profesorii mei. Nu au avut un tolcer (n.r. pâlnie), cum se spune prin aceste locuri, ca să îmi toarne această pasiune în cap, dar i-am avut ca model, iar asta m-a influenţat", a spus Sala.

"Dumnezeu să aibă în pază Oradea!"

La şedinţa festivă din sala mare a Primăriei au participat personalităţi ale vieţii publice locale, şefi de instituţii, părinţi şi profesori care au însoţit cei 29 de elevi, câştigători ai olimpiadelor şcolare, la decernarea diplomelor de onoare.

În ciuda audienţei numeroase, de la eveniment au lipsit politicienii locali, precum şefi de filiale ale unor partide sau deputaţi sau senatori. Senatorul Cornel Popa, liderul PNL Bihor, şi deputatul Nicolae Jolţa au fost printre puţinii politicieni care au participat la şedinţa festivă. Acest lucru nu l-a deranjat însă câtuşi de puţin pe primarul Ilie Bolojan.

"Aş vrea să le mulţumesc tuturor care sunt aici de faţă şi celor care nu sunt aici de faţă pentru serviciile făcute municipiului. Dacă fiecare îşi face datoria la locului lui acesta este un lucru bun pentru Oradea şi locuitorii săi".

Primarul şi-a încheiat discursul cu urarea: "La mulţi ani şi mă rog alături de dumneavoastră ca Dumnezeu să aibă în pază, în veci, Oradea!"...