Un grup de veterani ai ultimului război mondial şi văduve ale acestora, alături de oficiali locali, în frunte cu prefectul Claudiu Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, şi viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, au participat miercuri, de Ziua Naţională a Veteranilor de Război, la o ceremonie religioasă şi militară desfăşurată în cinstea acestora în Cimitirul Municipal din Oradea.

După Onorul la General şi Imnul de Stat, capelanul Mircea Ioniţă a oficiat un Te Deum, întru pomenirea celor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi independenţa ţării, iar preşedintele Asociaţiei Traian Moşoiu, a cadrelor militare în rezervă şi în retragere, generalul în rezervă Vasile Creţ, a evocat modul în care, de-a lungul istoriei moderne, recunoştinţa pentru cei care s-au jertfit pentru ţară a devenit o datorie de onoare.

Noţiunea de veteran de război, a amintit generalul Creţ, a fost introdusă în România la 29 aprilie 1902, de către Regele Carol I, în onoarea şi pentru recompensarea veteranilor din primul mare război al României, cel pentru Independenţă, aceştia fiind împroprietăriţi cu pământ şi stipendiaţi cu diferite alte drepturi, niciodată egalate până acum.

Generalul Creţ a amintit că în Războiul pentru Independenţă România a mobilizat 125.000 oameni, pentru ca, după câteva decenii, în Primul Război Mondial, pentru idealul României Mari, ţara a chemat sub arme 800.000 de oameni, din care 600.000 au căzut pe câmpurile de luptă sau au fost dispăruţi ori răniţi, Regele Ferdinand I răsplătind, la rându-i, familiile tuturor printr-o nouă împroprietărire, realizată în baza Reformei Agrare din 1921. În cel de-al Doilea Război Mondial, a spus vorbitorul, România a mobilizat 325.000 oameni în Armata de Operaţiuni, plus o rezervă de 40.000, precum şi un efectiv similar în Armata de Interior. Pe câmpurile de luptă aveau să cadă 794.000, morţi şi dispăruţi, mulţi devenind victime după 23 august ale "marelui aliat" sovietic, pierzându-şi viaţa în lagăre din URSS până mult după sfârşitul conflagraţiei.

"Ziua Naţională a Veteranilor de Război a fost reinstituită în 2007 pe 29 aprilie, dar suntem încă foarte departe de drepturile veteranii de război le aveau odinioară sau de cele de care se bucură veteranii de război din ţările vecine ori cei din statele NATO", a spus în încheiere generalul în rezervă Vasile Creţ.

Într-un scurt discurs rostit după acesta, parcă pentru a-l contrazice sau, în orice caz, pentru a-l completa, prefectul Claudiu Pop a ţinut să spună că Guvernul actual a decis, chiar miercuri, de Ziua Naţională a Veteranilor de Război, majorarea îndemnizaţiilor acestora cu 75%. Oricum, mult prea puţin pentru cei care încă mai trăiesc şi se luptă cu bătrâneţea, bolile şi indiferenţa autorităţilor zi de zi...