Judecătoria Oradea a dispus pedepse cu executare pentru dealerii de etnobotanice din gruparea coordonată de fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, patronii magazinului "de vise" Euphoria.

Călin Martin-Toma, Lucian Heveşi, Daniel Lingurar şi Cristian Eremia, trimişi în judecată pentru operaţiuni neautorizate cu substanţe psihoactive, şi-au recunoscut vinovăţia şi au cerut să fie judecaţi după procedura simplificată, care permite stabilirea unui verdict în baza probelor administrate în timpul anchetei penale şi fără o cercetare judecătorească.

Astfel, Călin Martin-Toma şi Lucian Heveşi au fost condamnaţi la câte 3 ani şi 2 luni de închisoare, pentru Daniel Lingurar s-a dispus o pedeapsă de 2 ani si 7 luni închisoare, iar în cazul lui Cristian Eremia, de 2 ani si 6 luni închisoare, toate cu executare in regim de detenţie.

Completul de judecată a dispus, totodată, confiscarea de la cei patru dealeri a banilor încasaţi de pe urma tranzacţiilor cu etnobotanice: 9000 lei de la Martin-Toma şi Heveşi, 1200 lei de la Lingurar şi 5000 lei de la Erimia.

Sentinţa nu este definitivă. Atât procurorii DIICOT Bihor, care au trimis în judecată gruparea, cât şi cei patru dealeri au dreptul să atace verdictul dat de Judecătoria Oradea pe 29 aprilie, prin recurs, în termen de 10 zile de la pronunţare, procesul urmând să se reia la Curtea de Apel Oradea.

Pentru cei doi lideri ai grupării, fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, patronii magazinului "de vise" Euphoria, acuzaţi de îndemn la consum ilicit de substanţe psihoactive, procesul continuă la Judecătora Oradea.

Deşi fuseseră trimişi în judecată în acelaşi dosar cu cei patru dealeri de etnobotanice, completul de judecată a dispus disjungerea cauzei în privinţa patronilor Euphoria, după ce aceştia au solicitat instanţei administrarea de probe noi în apărare.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, reţeaua coordonată de fraţii Ciprian (30 ani) şi Ovidiu (28 ani) Iova, doi foşti profesori de sport, a fost destructurată în toamna anului trecut, în cadrul unei anchete coordonate de procurorii DIICOT Oradea.

Anchetatorii au reuşit să identifice peste 120 de clienţi ai grupării şi au descoperit că fraţii Iova au obţinut, doar într-un singur an, un profit net de 1.242.122 lei din comercializarea ilicită a produselor psihotrope.

Cei şase membri ai grupării au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, însă luna trecută instanţa a dispus eliberarea lui Eremia, Lingurar, Martin-Toma şi Heveşi, sub control judiciar, iar a fraţilor Iova, pe o cauţiune de 100.000 lei.

Citiţi despre reţeaua "profesorilor" de etnobotanice în articolele: Patronii Euphoria la judecată: Într-un singur an, fraţii Iova au făcut 1,2 milioane de lei din etnobotanice şi Parchetul, pe urmele BIHOREANULUI: De ce au fost arestaţi fraţii Iova şi angajaţii lor