Decizii luate arbitrar, plăţi făcute fără să existe măcar un contract, prime peste barem şi o harababură totală în gestiune. Nu este vorba de o firmă privată obişnuită să lucreze la negru, ci de un club sportiv finanţat din banii orădenilor!

Auditul făcut la Clubul Sportiv Municipal Oradea pe perioada 2007-2008 a scos la iveală nereguli grave în gestiunea acestuia. Şi poate s-ar fi descoperit mai multe dacă auditorii ar fi avut la dispoziţie şi acte scrise. Dar acestea nu există, banii evaporându-se la fel ca vorbele celui care a condus clubul...

Totul pe vorbe

Haosul a domnit ani de zile la Clubul Sportiv Municipal. Cel puţin aşa rezultă din auditul realizat în urmă cu două luni de o echipă a Primăriei. Auditorii au verificat documentele clubului din perioada 2007-2008, când la conducerea acestuia era, ca director, Petruţ Drăgan, urmat apoi, ca preşedinte, de Ionel Bungău. Verificarea a durat luni de zile, iar raportul final a ajuns pe masa primarului Ilie Bolojan la sfârşitul săptămânii trecute. Chiar dacă nu e pe de-a întregul lămuritor.

Practic, documentul recomandă verificări suplimentare, pentru că auditorii nu au avut prea multe date la dispoziţie. "Nu au fost găsite procese-verbale de predare-primire a documentelor în perioadele când au avut loc schimbări de personal în cadrul clubului, sau cu privire la gestiunea documentelor", se menţionează în audit. Altfel spus, nu există actele pe baza cărora să se facă verificarea gestiunii, urmarea fiind că cei care au preluat ulterior clubul nici măcar nu ştiu pentru ce răspund.

Pe de altă parte, situaţia denotă că în cei doi ani verificaţi, conducerea clubului nu a luat oficial nicio decizie. În document se menţionează că "personalul din CSM Oradea nu a reuşit să pună la dispoziţia auditorilor hotărârile Consiliului Director şi procesele-verbale semnate de membrii acestuia". Ca şi cum nici nu ar fi existat...

Contracte nule

Până şi contractele sportivilor au fost făcute în bătaie de joc, fapt pentru care pot fi considerate literă moartă din punct de vedere juridic. "Contractele întocmite de CSM cu jucătorii secţiilor de baschet masculin, baschet feminin şi handbal nu reprezintă un document oficial", se menţionează în raport. De pe hârtiile prezentate auditorilor lipseşte fie semnătura conducătorului clubului, adică a directorului Drăgan, fie a jucătorilor, fie numărul de legitimare al sportivului la Federaţia de profil. În lipsa actelor, aceştia ar putea ca nici măcar să nu fie legitimaţi ca sportivi. Mai mult, contractele încheiate cu jucătorii aduşi din alte ţări nici măcar nu au fost traduse în limba română.

Auditorii spun că din cauza debandadei s-ar putea foarte bine ca un sportiv să părăsească CSM fără măcar să poată fi tras la răspundere. Sau, la fel de bine, să ceară sume mai mari ca premii, iar instanţele de judecată să-i dea dreptate. Pentru că nu există niciun document legal care să dovedească contrariul...

Prime "ochiometrice"

În absenţa unor contracte legale, până şi primele sportivilor s-au dat după bunul plac al conducerii CSM. Verificările aleatorii au scos la iveală faptul că baschetbaliştii nu aveau stabilite în contract premiile în cazul unei victorii. Spre exemplu, după meciul cu Sportul Studenţesc din octombrie 2008 fetele au încasat prime de câte 700 lei, în valoare totală de 8.400 lei, iar după victoriile din noiembrie 2008 împotriva CET Govora şi apoi Rapid Bucureşti, băieţii au primit pentru fiecare meci câte 700 lei, suma totală fiind de 16.800 lei. Din cauza haosului din acte, auditorii au ajuns la concluzia că s-au făcut plăţi în valoare de 25.200 lei a căror legalitate urmează să fie verificată în următoarele 30 de zile, iar dacă nu au acoperire, sportivii sunt buni de plată. Din vina altora...

Culmea, sunt buni de plată până şi jucătorii echipei campioane la polo. Sportivi precum Mircea Mălai, Gheorghe Duncă sau Ramiro Georgescu aveau prevăzute în contract prime de 500 lei în caz de victorie, dar au fost răsplătiţi cu sume suplimentare între 200 şi 400 lei pe joc, pentru care nimeni nu poate prezenta acoperire legală. Iar acum s-ar putea să dea banii înapoi, chit că nu ei sunt vinovaţi!

Ilegal non-stop

Lista neregulilor din gestiunea CSM continuă. Un alt exemplu sunt plăţile făcute către patru persoane care au avut funcţii de secretar şi cronometror la turneul de polo din august 2008, dar fără ca acestea să aibă delegaţii din partea Federaţiei. Tot cu cântec sunt plăţile pentru medicamente luate fără niciun contract şi lipsa oricărei foi de parcurs pentru autoturismul CSM folosit de directorul Drăgan. Asta din anul 2007, de când a fost cumpărat, şi până în prezent!

06 Birta.jpgÎn ciuda inventarului lung al neregulilor descoperite, nimeni din conducerea clubului nu ştie unde se găsesc documentele justificative pentru cheltuielile făcute sau de unde se vor recupera prejudiciile. Cel mai probabil la răspundere vor fi traşi tot sportivii. "Se vor face verificări suplimentare, iar dacă vor fi descoperite prejudicii, banii se vor recupera de la jucători, de la firmele care i-au încasat şi aşa mai departe", afirmă Florin Birta (foto), actualul preşedinte al CSM.


Birta spune că verificările vor continua pentru a putea prelua clubul cu acte în regulă, mai ales că deja au trecut aproape patru luni de când a fost instalat în funcţie, dar încă nu ştie exact ce a preluat. Şi, deci, nici dimensiunile dezastrului lăsat de fosta conducere...


 NEBULOASA CSM
Predare pe fugă

Foştii preşedinţi ai CSM spun că nu ştiu ce au preluat, deoarece nici ei nu au semnat contracte de predare-primire cu privire la documentele clubului. Actualul preşedinte, Florin Birta, a preluat clubul în iulie 2009 de la fostul preşedinte interimar Nicuşor Vaşadi, care la rândul lui a trecut la conducere în martie 2009, după ce Ionel Bungău a demisionat protestând astfel faţă de lipsa unei finanţări consistente.

06 Bungau.jpgLanţul slăbiciunilor a început în octombrie 2008, odată cu schimbarea fostului director Petruţ Drăgan. "Când a aflat că a fost înlocuit din funcţie, Drăgan şi-a luat concediu medical şi n-a mai trecut pe la club decât în absenţa mea. Asta deşi aş fi vrut să mă întâlnesc cu el ca să facem formalităţile de predare-primire", spune Ionel Bungău (foto).

Acesta precizează că la preluarea postului a descoperit inclusiv calculatorul parolat, iar Drăgan şi-a predat cu ţârâita, de-a lungul mai multor săptămâni, obiectele de pe inventar: aparate de filmat, telefoane de serviciu şi laptopuri.

În ce priveşte maşina de serviciu, Drăgan a predat-o abia la o lună după schimbare. "Era vorba încă de atunci să facem un audit ca să văd ce am preluat, dar nu s-a putut tocmai pentru că fosta conducere n-a avut niciun act. Puţinele documente existente le-am preluat de la Consiliul Local sau de la contabila clubului. După un an era timpul să se intre în sfârşit în normalitate", mai spune Bungău.