În politică nu există prietenii, doar interese. Adevărul cuvintelor lui Alexandre Dumas de acum 150 de ani a rămas şi acum la fel de valabil.

După ce în 2012 liberalul Ilie Bolojan lăsa UDMR fără viceprimar în Oradea, dar PSD-istul Ioan Mang insista pentru cooptarea Uniunii în conducerea Consiliului Judeţean, ruleta politică s-a învârtit la 180 de grade: UDMR revine în administraţia oraşului şi foştii PDL-işti în fruntea judeţului, iar PSD e azvârlit în opoziţie printr-o nouă alianţă între liberali şi maghiari. Tratativele s-au încheiat lăsând însă cicatrici pe obrazul tuturor combatanţilor, căci în timp ce PNL se afişează din nou cu UDMR iar PSD devine victima "fraţilor" maghiari, aceştia au fost nevoiţi să renunţe la ambiţiile preşedintelui executiv Szabo Odon de "maghiarizare" a administraţiei, veteranul Alexandru Kiss mizând pe beneficiile de după următoarele alegeri locale.

Jocuri de putere

Până mai ieri, politica bihoreană se remarca printr-o bizarerie: de aproape un an, toate cele trei partide mari din CL Oradea şi CJ Bihor erau la putere. Situaţia a fost provocată de rezultatul alegerilor din 2012, de ruperea USL şi de înfiinţarea Alianţei Creştin-Liberale.

Acum doi ani şi jumătate "locomotiva" Bolojan a făcut ca PNL şi PSD (USL) să câştige două treimi din Consiliul Municipal, iar cum campania UDMR fusese agresivă, nu a mai oferit maghiarilor "cuvenitul" post de secund, una din poziţiile de viceprimar fiind rezervată PSD prin Ovidiu Mureşan, iar cealaltă ocupată de PNL prin Mircea Mălan.

La CJ, USL a obţinut sub două treimi, astfel că PSD-istul Ioan Mang a profitat de temerile liberalului Cornel Popa de a avea în UDMR o opoziţie puternică, impunându-l pe Alexandru Kiss ca al doilea vicepreşedinte. În fapt, însă, Kiss i-a dominat pe amândoi, ajungând să ţină în şah nu doar PNL, ci şi PSD.

Anul schimbării

Echilibrul s-a rupt la începutul lui 2014, când destrămarea USL a încurajat PSD să încerce împreună cu UDMR schimbarea viceprimarului liberal fie cu un maghiar, fie cu un "trădător" din PDL, Adelina Coste (care avea să şi treacă în toamnă la PSD). Tentativa a fost dejucată doar pentru că PNL l-a ţinut alături pe singurul consilier PC, Teofil Filimon, care i-a asigurat un vot în plus faţă de cele pe care mizau PSD şi UDMR.

La europarlamentare, Mang a declanşat atacuri deschise asupra lui Bolojan, impunând consilierilor PSD să voteze contra iniţiativelor acestuia, motiv suficient pentru ca, după înfiinţarea ACL, PNL şi PDL să-şi propună reconfigurarea majorităţilor. O primă decizie în acest sens au luat-o în iunie, dar apropierea prezidenţialelor a amânat aplicarea hotărârii. În următoarea campanie PSD a devenit şi mai ostil, racolând aleşi PDL şi PNL nu doar din rândul primarilor, ci şi al consilierilor locali (Adelina Coste) şi judeţeni (Dorel Dume, Florian Oros, apoi Vasile Petruţ şi Alina Popa). Urmarea? PSD şi UDMR ajunseseră egale cu PNL şi PDL în Oradea (13-13), iar la CJ i-au surclasat pe liberali şi democrat-liberali (20-15).

Abia după victoria lui Iohannis noul PNL anunţa, pe 20 noiembrie, tratative cu UDMR, negociatori fiind Cornel Popa, Gavrilă Ghilea şi Ilie Bolojan, respectiv Alexandru Kiss, Szabo Odon şi Rozalia Biro.

Blocaj

Discuţiile trebuiau finalizate în decembrie, astfel ca anul 2015 să înceapă cu majorităţi redefinite clar. Negocierile au fost însă blocate, afla BIHOREANUL, din cauza unor condiţii avansate la insistenţele lui Szabo Odon. Ce voia acesta? Adevărate privilegii: un sfert din funcţiile de conducere din administraţie pentru UDMR şi din posturile de execuţie pentru "comunitate", învăţământ maghiar extins, noi instituţii separate (o bibliotecă maghiară după modelul teatrului Szigligeti), ba chiar şi amplasarea de statui ale unor personalităţi maghiare în proporţie de 25%.

O vreme, descumpăniţi, liberalii nu ştiau dacă pretenţiile erau formulate serios sau aveau doar rostul de a furniza UDMR un alibi pentru a rămâne alături de PSD. Nodul gordian a fost tăiat abia acum două săptămâni, când UDMR a renunţat la condiţiile iniţiale. În consecinţă, miercurea trecută şefii PNL şi-au informat colegii din Biroul judeţean asupra mutărilor programate: schimbarea viceprimarului Mureşan chiar a doua zi, la şedinţa CL, iar cea a vicepreşedintelui CJ Ioan Mang după încă o săptămână.

Pas cu pas

Ce a urmat se ştie: joi, 12 februarie, Mureşan (prevenit în prealabil de Bolojan) a fost înlocuit cu UDMR-istul Huszar Istvan. PSD-istul a declarat că "politic înţelegem demersul, dar moral deloc", admiţând astfel că PNL avea motive pentru noua majoritate după ce social-democraţii votau proiectele primarului doar "pe sărite".

Mureşan a subliniat însă că le-a sprijinit cât i-a dat voie Mang, respingându-le doar pe cele neincluse în protocolul USL (mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate şi înlocuirea statuii lui Mihai Viteazul cu una a Regelui Ferdinand). Asta spre deosebire de UDMR şi PDL, care se împotriviseră, de pildă, drumului expres. "Moral, nu mi se pare corect ca formaţiuni care au pierdut alegerile în 2012, PDL şi UDMR, să guverneze în locul PSD", a punctat Mureşan.

Ironia e că şeful său de partid îl învinuise în dimineaţa mazilirii tocmai de loialitatea arătată edilului liberal. "Sunt surprins de dorinţa domnului Bolojan de a-l schimba pe Mureşan, care i-a fost mai credincios lui (n.r. - decât partidului) în cel puţin două rânduri", a declarat Mang BIHOREANULUI.

Solie la Szabo Odon

Tot joia trecută a avut loc şi o reuniune a CJ, în care înlocuirea lui Mang n-a fost pusă pe tapet, ea urmând să fie discutată săptămâna aceasta. Simţind pericolul, şeful PSD şi-a avertizat dur aliatul pe care îl ajutase să rămână vicepreşedinte la judeţ. "Din punctul meu de vedere, dl Kiss îşi semnează pensionarea din politică, va rămâne complet izolat", a spus Mang, evidenţiind că UDMR "trădează" doar în Bihor, în restul Ardealului liderii maghiari rămânând fideli PSD.

Cum, însă, Kiss nu a reacţionat şantajului sentimental, Mang şi-a trimis emisarii la Szabo Odon, BIHOREANUL surprinzându-i în aceeaşi zi în anticamera acestuia. Scopul? Spera în sprijinul lui Szabo pentru a-şi păstra fotoliul. Cum anume? Influenţând consilierii UDMR, peste capul lui Kiss, ca aceştia să nu voteze schimbarea sa.

Uniune divizată

Deşi s-a bazat pe date corecte, ce arată că protocolul cu PNL a fost dorit de Kiss, nu şi de Szabo, socotelile lui Mang se dovedesc în final greşite. Şi asta tot din cauza raporturilor de putere din interiorul UDMR. În Uniune, pe lângă gruparea "moderatului" Kiss, acţionează şi cea a "radicalului" Szabo secondat de Ritli Csongor (pe care de altfel l-ar fi vrut viceprimar). Profitând că boss-ul Kiss nu mai are contact nemijlocit cu organizaţiile locale, că îmbătrâneşte şi, mai ales, că are probleme cu DNA, tabăra lui Szabo se pregăteşte să preia şefia, afirmându-se inclusiv prin poziţionarea în negocierile cu PNL.

Tot Bolojan e, însă, "vinovat" pentru victoria grupării Kiss şi, implicit, eşecul taberei Szabo. "Primarul le-a spus UDMR-iştilor că ori vin acum în alianţă cu noi, ori nici în 2016 nu vor avea viceprimar, până în 2020. În plus, la viitoarele alegeri PSD va lua mai puţine voturi, aşa că exista riscul ca UDMR să rămână fără sprijin pentru a-şi păstra funcţia de vicepreşedinte la CJ", a "tradus" un liberal raţionamentul care l-a convins pe Kiss. Practic, Kiss poate demonstra acum că, ascultându-l pe el, UDMR recuperează postul de viceprimar şi îl conservă pe cel de vicepreşedinte CJ.

Transparent

PNL a promis să facă public protocolul, pentru a evita acuzele că şi-a "trădat" propriul electorat. "Vă asigur că nu există nicio înţelegere secretă sau una de natură să prejudicieze fie comunitatea românească, fie comunitatea maghiară", a declarat BIHOREANULUI primarul Bolojan, susţinând că actul încheiat la municipiu va fi publicat "la finele săptămânii viitoare".

Surse din PNL au dezvăluit că documentul are două pagini şi alocă UDMR doar funcţia de viceprimar, plus "reprezentare proporţională" (pe măsura celor 6 locuri din Consiliul Local) în comisiile deliberativului şi în Consiliile de Administraţie ale societăţilor subordonate.

La nivel de judeţ nu se va încheia un acord scris PNL-UDMR, dar "implementarea" înţelegerii a început deja. "În acord cu UDMR, am redactat şi înregistrat deja proiectul de hotărâre pentru schimbarea lui Mang", a dezvăluit un consilier judeţean PNL. Atâta doar că mazilierea PSD-istului a fost programată nu pe joia viitoare, cum hotărâse conducerea partidului, ci pe vineri, astfel ca hotărârea să nu poată fi contestată pe motiv că şedinţa n-ar fi fost convocată legal, cu 5 zile înainte. Dar, la cum au fost decise lucrurile, fără putinţă de întoarcere, ce mai contează că şeful PSD va supravieţui o zi în plus?...


PRESIUNE PE PREFECT
"Nu amestecaţi Prefectura!"

Încă de anul trecut, când PNL abia începuse negocierile cu UDMR, Ioan Mang intenţiona să-şi apere poziţia apelând la prefectul Claudiu Pop (provenit din PSD), pentru ca acesta să atace în justiţie hotărârile CL şi CJ.

În acest caz, conform legii, aplicarea ambelor acte ar fi fost suspendată automat până la încheierea proceselor. Întrebat dacă va face acest lucru, Pop a răspuns diplomatic: "Nu amestecaţi Prefectura în jocuri politice. Dacă voi găsi în acte urme de nelegalitate, le vom ataca, dacă nu, nu!".