Toţi şefii de instituţii guvernamentale descentralizate din judeţ, plus directorii unor societăţi şi regii cu capital de stat, au fost obligaţi să participe duminică, începând de la ora 14, la o aşa-numită videoconferinţă a premierului Emil Boc cu prefecţii din ţară.

Totul pentru propagandă

Practic, după cum avea să constate participanţii, premierul Emil Boc nu a avut nimic nou de spus, ci a urmărit doar să amplifice propaganda guvernamentală, subliniind grija Guvernului pe care îl conduce faţă de popor.

El a enumerat 10 priorităţi ale Guvernului, deşi cel puţin nouă dintre ele sunt deja vechi, iar majoritatea sunt exemple de populism şi de promisiuni nerealizabile. „Prioritatea numărul 1 a Guvernului este locul de muncă al românului. Pentru susţinerea locurilor de muncă, Guvernul a luat mai multe măsuri. Vă rog să urmăriţi aplicarea lor şi mediatizarea", le-a ordonat Boc prefecţilor şi şefilor de servicii descentralizate din teritoriu.

Porunca 1

„Mâine (n.r. - luni, 1 martie) apare în Monitorul Oficial Ordonanţa privind măsurile pentru sprijinirea firmelor care angajează şomeri. Timp de 6 luni, aceste firme vor fi scutite de plata contribuţiilor la asigurările sociale. Rog să explicaţi această măsură şi să luaţi măsuri pentru ca ea să fie cunoscută", a trasat Boc indicaţii.

Porunca 2

Premierul a afirmat că a emis şi o Ordonanţă de Guvern „pentru sprijinirea autorităţilor publice locale care aduc bani în România pe proiecte europene, dar nu au partea lor de cofinanţare asigurată, şi care vor beneficia de acum de garanţii guvernamentale".

Există două condiţii pentru ca primăriile să primească garanţii guvernamentale pentru a împrumuta bani cu care să cofinanţeze proiecte pentru fonduri europene: „să existe contracte de finanţare între primării şi o autoritate centrală de management, şi doi, proiectele să se refere la infrastructura de educaţie şi cercetare, managementul deşeurilor, sănătate şi asistenţă socială".

„Aştept la sfârşitul săptămânii viitoare de la fiecare prefect un raport privind modul de mediatizare a acestor măsuri", a conchis Boc, preocupat încă o dată de mediatizare.

Poruncile 3, 4, 5...

Boc a anunţat apoi, pentru a nu se ştie câta oară în ultimele două luni, continuarea programului Prima Casă, în legătură cu care a afirmat că „există garanţii guvernamentale de 700 milioane de euro", dar şi demararea, la iniţiativa Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale, a unui program de construire a nu mai puţin de 250.000 de „locuinţe pentru specialiştii din mediul rural".

Fără a explica definiţia „specialistului", Boc a spus că se va construi un sfert de milion de case cu 2 camere (în valoare de 30.000 de euro) şi cu 3 camere (în valoare de 35.000 euro), pentru că „există resurse financiare la bugetul de stat", fără a preciza termenul de concretizare sau alte detalii din ambiţiosul program anunţat.

De asemenea, tot din lotul de programe vechi, Boc a vorbit şi despre Programul Rabla, insistând că acesta are noutăţi atractive, ce constau în „eliberarea unui tichet valoric de 3.800 de lei pentru fiecare rablă casată şi posibilitatea oricărei persoane fizice sau juridice de a-şi cumpăra o maşină nouă pe baza a trei tichete valorice".

Poruncile 6-7

Deşi păruse să epuizeze discursul despre grija Guvernului faţă de „salvarea locurilor de muncă ale românului", Boc a sărit de la Rabla din nou la eforturile pentru sprijinirea firmelor. „Am stabilit facilităţi pentru şomajul tehnic, astfel încât statul va plăti pe o perioadă de 3 luni contribuţiile sociale ale angajaţilor şi angajatorilor, iar angajatul va primi 75% din salariu". „Puteam salva în acest fel 200.000 de locuri de muncă", a spus Boc.

Tot ca o dovadă a politicii economice grijulii a Guvernului său, premierul a vorbit despre fondul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, afirmând că datorită eforturilor Ministerului Finanţelor, acesta va sprijini 7.000 de firme. „Faceţi cunoscut firmelor acest program", a cerut din nou Boc prefecţilor.

Porunca 8

De la măsurile despre care a susţinut că vor ajuta firmele, premierul a sărit din nou la locuinţe, de data aceasta pentru a anunţa, încă o dată, că printre priorităţile Guvernului se numără vânzarea apartamentelor din blocurile ANL (construite în Guvernările Năstase şi Tăriceanu).

„20.000 de locuinţe vor fi vândute tinerilor dacă vă mişcaţi foarte repede. Aştept fermitate în aplicarea acestei măsuri şi pragmatism din partea autorităţilor locale", a „mitraliat" premierul, ca şi cum pentru vânzarea la preţuri mici a unor locuinţe construite de alţii ar fi nevoie de foarte multă „fermitate" şi de „măsuri energice".

Poruncile 9 şi 10

Ultimele două „priorităţi ale Guvernului" prezentate de Emil Boc la videoconferinţa cu prefecţii şi directorii de servicii deconcentrate au vizat, din nou, economia.

„Am coborât la 5% cota de TVA pentru achiziţia de locuinţe, tot pentru a sprijini sectorul construcţiilor", a spus Boc, continuând cu o altă realizare: „am pus la punct un sistem de rambursare automată a TVA pentru firmele care au deconturi între 5.000 şi 10.000 de lei, astfel că acestea îşi vor primi TVA înainte de verificarea documentaţiei de către Finanţe".

În încheierea discursului său, care a durat peste 45 de minute, Boc le-a cerut prefecţilor să mediatizeze proiectul legii responsabilităţii fiscale, precum şi proiectul de reformă a pensiilor. „Vă rog să comunicaţi mereu că pensiile nu vor scădea, cu excepţia pensiilor speciale, şi că nu există probleme cu plata pensiilor şi salariilor".

Epilog

Obiectivul premierului de a-şi face publicitate şi de a arăta grija Guvernului faţă de soarta românilor a fost limpede, însă frapant a fost că pentru asta nu a ezitat să aducă de acasă sau din week-end mii de funcţionari-politicieni care să stea să-l asculte.

Ceea ce, în mod sigur, a costat nu numai timp, ci şi bani, cel puţin pentru benzina consumată de maşinile de serviciu ale miilor de directori, prefecţi şi subprefecţi din întreaga ţară. Totul de dragul românilor, fireşte...