Începută vineri în Băile Felix, cea de-a doua Conferinţă Naţională a Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România va dezbate, până duminică inclusiv, armonizarea sistemului creditelor transferabile ECTS între facultăţi, formarea medicală de bază şi dezvoltarea unui sistem operaţional al calificărilor în medicină, problemele şi oportunităţile fenomenului de internaţionalizare a şcolilor de medicină, precum şi armonizarea curriculară, a programelor de învăţământ, între facultăţile de medicină din ţară.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată în deschiderea Conferinţei, participanţii au afirmat că sunt interesaţi, însă, şi de relaţia dintre medici, medicinişti şi formatori medicali, de o parte, şi societate, de cealaltă parte, întrucât cei dintâi sunt nemulţumiţi de atitudinea pe care o au faţă de ei liderii politici.

"Mereu ni se spune, ca un reproş, că nicio facultate de medicină din România nu figurează în topul universităţilor din Europa şi din lume. Dar paradoxul este că producem medici foarte căutaţi şi apreciaţi în întreaga lume. Şi nu sunt cazuri individuale sau întâmplătoare...", a spus decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, prof. univ. Gheorghe Bumbu, adăugând că "aceasta este o problemă politică", un semn că organizarea sistemului de educaţie şi a celui sanitar nu sunt bine făcute de către guvernanţi.

Bumbu a afirmat că, totuşi, "criteriile după care sunt întocmite aceste topuri nu trebuie absolutizate" şi a dat ca exemplu faptul că două universităţi din Ungaria figurează în top 500, aşa-numitul clasament Shanghai, pe considerentul că doi absolvenţi au primit premiul Nobel, deşi între cele două fapte nu există o relaţie de cauzalitate. "Alţi factori care determină ca facultăţile şi universităţile româneşti să nu intre în asemenea clasamente sunt baza materială precară şi inexistenţa unor centre de cercetare, a unor centre de excelenţă. Dar cum să avem asemenea centre dacă bugetul pentru cercetare este de numai 0,01% din PIB, iar în alte ţări este de câteva procente?...", a spus profesorul Bumbu.

Decanii s-au declarat îngrijoraţi şi de faptul că, tot mai intens, politicienii pun în discuţie, inclusiv prin presă, demnitatea medicilor şi formatorilor medicali. "Trebuie să ne recâştigăm demnitatea profesiei şi a actului medical, pentru că altfel pierdem încrederea pacienţilor. Dacă valoarea noastră este recunoscută în plan european, de ce suntem trataţi necorespunzător în propria ţară?...", a spus decanul Facultăţii de Medicină din Iaşi, prof. univ. Doina Azoicăi.

Aceasta a fost completată într-un registru mai radical de către decanul Facultăţii de Medicină din Timişoara, prof. univ. Doru Mihai Anastasiu: "Toţi guvernanţii ne-au tratat aşa, la modul "Ia dă-i dracului de doctori, că se descurcă ei!". Am ajuns ca pacienţii să nu mai aibă încredere în medici, iar acest lucru este grav, pentru că 20% din şansele de vindecare depind de încrederea pacientului în medic. Pacientul vine la noi din start cu groază, că nu avem aia şi aia, vată, pansamente...", a spus Anastasiu.

Pe de altă parte, decanii sunt de părere că politicienii ar trebui să fie îngrijoraţi de opţiunile tot mai multor absolvenţi de medicină de a profesa în alte ţări, unde sunt plătiţi conform pregătirii lor. "Într-un viitor nu foarte îndepărtat n-o să mai avem cine să ne îngrijească. Este un semnal de alarmă, dar autorităţile îl ignoră", a afirmat decanul Facultăţii de Medicină din Constanţa, prof. univ. Petru Bordei.