Primăria a făcut pace cu Prefectura, aşa că Serviciul de Parcări îşi reia începând din 1 august activitatea de control a plăţii taxei de parcare. Întrucât Consiliul Local a abrogat în şedinţa de săptămâna trecută taxa de 45 lei pentru parcare neregulamentară ca fiind ilegală, aleşii orădenilor au dezbătut, din nou, joi, noile amenzi.

Proiectul de hotărâre ajuns pe masa consilierilor prevedea reducerea de la 150 lei (cât propusese iniţial primarul Ilie Bolojan) la 100 lei a nivelului minim al amenzii pentru parcarea fără plata taxei. Şoferii contravenienţi având posibilitatea să achite în 48 de ore jumătate din amenda minimă, asta ar fi însemnat doar 50 lei.

La conferinţa de presă de dinaintea şedinţei de Consiliu, Ilie Bolojan le-a explicat jurnaliştilor că va propune o amendă minimă de 50 lei nu din dorinţa de a suprataxa orădenii, ci din necesitatea de a acoperi cheltuielile suplimentare (de circa 5,5 lei/contravenţie) care vor apărea odată cu obligaţia agenţilor constatatori de a întocmi şi trimite procese verbale de contrvenţie la domiciliile proprietarilor autovehiculelor. Chiar şi această variantă „cosmetizată" de Bolojan a fost, însă, modificată de Consiliul Local.

În plenul CL, consilierul Szabo Jozsef de la UDMR a propus, la fel ca în şedinţa precedentă, ca amenda minimă să fie de 90 lei (45 lei în 48 de ore, exact cât era înaintea suspendării serviciului) iar, surprinzător, propunerea a fost însuşită rapid şi de reprezentanţii puterii. „Susţinem ca amenda să fie de 45 lei, asta însemnând jumătate din minimum amenzii de 90 de lei", a spus viceprimarul PSD Ovidiu Mureşan.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate. BIHOREANUL a aflat că decizia a fost acceptată atât de uşor ca urmare a unui compromis stabilit chiar înaintea şedinţei de CL. Cum la întâlnirea de joi erau prezenţi doar 19 consilieri din 26, Executivul risca să nu adune numărul de voturi necesare pentru alte proiecte care aveau nevoie de cel puţin 18 voturi pentru a trece.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, consilierul local Ritli Laslo Csongor a cerut încă din şedinţa de săptămâna trecută reducerea nivelului minim al amenzii de la 150 lei la 90 lei, pentru ca şoferii contravenienţi să achite în 48 de ore tot 45 lei, la fel ca până acum. Formulată de un reprezentant al opoziţiei, propunerea a fost atunci respinsă atunci de majoritatea PNL-PSD.