Vârsta nu este o scuză. Maria Crainic, o fetiţă de numai 4 ani, a fost declarată joi, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Voluntariatului drept cel mai tânăr voluntar orădean. Micuţa a participat, alături de părinţii ei, fondatori ai Asociaţiei Amia - Suflet de copil, la acţiuni de salubrizare ale saloanelor pentru copii de la Spitalul TBC.

"Am lucrat mult. Am curăţat mult la spitalul TBC, am desenat şi după aia au venit copiii", a povestit micuţa în aplauzele asistenţei.

Pornind de la exemplul fetiţei, deputatul Florica Cherecheş a arătat că "voluntariatul nu are vârstă şi nu depinde de pregătire sau condiţie socială, ci doar de disponibilitate şi de dorinţa de a dărui celor din jur care au nevoie de tine"

La evenimentul organizat de Cherecheş la Casa de Cultură a Municipiului au luat parte viceprimarul Mircea Mălan, preşedintele Comisiei de Muncă, sănătate şi protecţie socială din cadrul Consiliului Local, Sebastian Lascu, directorul ASCO, Arina Moş şi peste 300 de voluntari care activează în 13 organizaţii nonguvernamentale din domeniul social.

În cadrul galei au premiate organizaţii neguvernamentale care s-au implicat de-a lungul anului în ajutorarea orădenilor în nevoie cum ar fi: Asociaţia Handicapaţilor Psihici Bihor, Asociaţia Caritas Eparhial, Asociaţia Down Oradea România (ADOR), Fundaţia Ruhama, Asociaţia People2People, Asociaţia Handicapaţilor Neuromotor Sever, Asociaţia româno-germanã Asteldorf, Asociaţia Viaţa cu autism, Uniunea Femeilor Bihor, Asociaţia Amia - Suflet de Copil, Asociaţia Don Orione, Fundaţia Hospice Emanuel, Asociaţia Filantropia, Fundaţia de Sclerozã Multiplã Bihor şi Societatea de Sclerozã Multiplã Oradea.

Un exemplu aparte promovat în cadrul galei îl constituie voluntariatului corporatist practicat de firma Celestica. Beneficiind de sprijinul companiei care le acordă angajaţilor două zile plătite pe an pentru a participa la acţiuni de voluntariat personalul firmei a contribuit, pe şantierul Hospice, la ridicarea de case pentru tinerii proveniţi din centrele de plasament.

În finalul evenimentului copiii de la Centrul de zi Caritas Eparhial, tinerii de la Asociaţia Down România şi Grupul Vivere au prezentat un scurt moment artistic.