Orădenii care deţin puncte termice proprii vor plăti de la 1 aprilie doar 210 lei pentru o gigacalorie, cu 12,5% mai puţin decât ceilalţi consumatori casnici care vor da în continuare 240 lei pe gigacalorie.

Tarife diferenţiate

Consiliul Local a aprobat noile preţuri la propunerea conducerii Termoficare. Societatea este obligată să introducă tarife diferenţiate, potrivit prevederilor Legii serviciului public de alimentare cu energie termică.

Legea 325 din 2006 prevede că "preţurile locale de furnizare a energiei termice sunt aceleaşi pentru utilizatorii de energie termică în condiţii similare de furnizare".

Dacă persoanele fizice vor avea o reducere de 12,5% pe gigacalorie, plătind 210 lei, agenţii economici racordaţi la reţeaua primară de termoficare şi deserviţi de puncte termice proprii vor plăti 268,28 lei pe gigacalorie, cu 11,47% mai puţin decât în prezent.

În paralel, firmele racordate în sistemul secundar şi deservite de punctele termice ale operatorului centralizat vor plăti din aprilie 335,5 lei pe gigacalorie, cu 10,71% mai mult decât în prezent.

Buget în creştere

În cadrul şedinţei de joi Consiliul Local a mai aprobat şi bugetul societăţii. Pentru anul acesta conducerea Termoficare şi-a previzionat un buget de 289 milioane ei, cu 68% mai mare decât anul trecut.

Majoratea veniturilor societăţii se datorează vânzării curentului electric obţinut prin noua turbină pe gaz şi bonusurile încasate pentru producerea de energie electrică şi termică în regim de cogenerare.

Având în vedere majorarea veniturilor, conducerea societăţii prevede pentru anul 2017 creşterea venitului mediu brut lunar pe salariat cu 29,74% şi creşterea productivităţii muncii cu 17,34%.

În plus, aleşii orădenilor au aprobat asigurarea de la bugetul local a unei cofinanţări de 8,7 milioane lei pentru asigurarea unor investiţii totale de 29 milioane lei pe care Termoficare urmează să le acceseze prin programul "Termoficare 2006 – 2020 căldură şi confort".

Programul vizează, printre altele, reabilitarea bretelei de legătură dintre magistralele 1 şi 5 pe străzile Grădinarilor, Cardinal Iuliu Hossu, Seleuşului, Războieni şi Căprioarei, modernizarea a 27 de puncte termice, implementarea unui sistem SCADA pentru monitorizarea şi automatizarea a 125 puncte termice şi altele.