A fost Electrocentrale, se pregăteşte Compania de Apă Oradea! Consiliul de Administraţie al societăţii a fost însărcinat de primarul Ilie Bolojan să adopte până vinerea viitoare un plan de măsuri menit să scadă cheltuielile societăţii pentru a îmbunătăţi indicatorii financiari ai acesteia.

"Dacă în ciclul electoral precedent ne-am concentrat asupra eficientizării Primăriei, în actualul mandat ne vom îndrepta atenţia asupra regiilor locale având în vedere impactul lor major pe care îl au asupra economiei oraşului. Astfel, săptămâna trecută s-au purtat negocieri în urma cărora s-au eliminat unele sporuri de la Electrocentrale iar până la sfârşitul săptămânii viitoare Consiliul de Administraţie al CAO va trebui să adopte un plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor", a spus primarul Ilie Bolojan.

"Cam 40 de oameni"...

Directorul CAO, Ovidiu Gavra, a declarat că planul de măsuri va implica nu doar reduceri de cheltuieli, ci şi de personal. "Deocamdată nu pot să spun o cifră exactă pentru că există încă discuţii. Poate nu vom reduce chiar 10% din personalul societăţii, dar în mod cert vor disponibilizaţi cam 40 de oameni", a spus directorul.

În prezent, CAO are 590 de angajaţi. Cifra nici măcar nu este atât de mare având în vedere că, societatea a preluat în cadrul proiectului Aparegio serviciile de apă şi canalizare din întreaga zonă metropolitană dar şi din Beiuş şi localităţi învecinate.

Reducerea de cheltuieli a societăţii se impune din cauza faptului că aceasta se pregăteşte să contracteze un împrumut în valoare de 8,5 milioane euro pentru a putea finanţa lucrările din cadrul proiectului Aparegio. În condiţiile în care are deja credite de 15 milioane euro, finanţatorii se codesc să aprobe un nou împrumut fără a vedea o îmbunătăţire a indicatorilor financiari ai CAO.

După toate probabilităţile, măsura reducerii de personal va trebui dublată de o majorare a tarifelor pentru serviciile de apă şi canalizare pentru ca situaţia economică a societăţii să se îmbunătăţească până la nivelul la care va putea contracta împrumutul fără să fie nevoită să accepte condiţii înrobitoare pentru orădeni.