Miercuri, Curtea Constituţională a României a decis că legea ce prevedea ca primarii, consilierii locali şi judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene să-şi piardă mandatele doar în cazul unei condamnări penale cu executare - nu şi cu suspendare - este neconstituţională.

Drept consecinţă, scrutinul desfăşurat pe 5 iunie pentru alegerea primarului comunei Paleu va fi repetat, iar în cursă nu se va mai putea înscrie candidatul UDMR ales în urmă cu o lună.

CCR a zis "Nem"!

Prin decizia făcută publică miercuri, magistraţii au admis o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis, care susţinea că o lege de modificare a statutului aleşilor locali, adoptată de Parlament anul trecut aşa încât cei condamnaţi la închisoare cu suspendare să-şi păstreze funcţiile, "va permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală şi cu privire la care instanţa de judecată a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcţiilor şi demnitatilor publice în coordonatele statului de drept".

Legea ce permitea aleşilor locali penali să-şi menţină funcţiile a fost adoptată toamna trecută la iniţiativa a 16 parlamentari, între care şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, cel care - de altfel - a şi condus campania electorală a UDMR Bihor în vederea alegerilor locale din 5 iunie."Dacă judecătorul nu dispune în sentinţă ca pedeapsă complementară suspendarea dreptului de a fi ales ori de a alege, nu mi se pare normal s-o facă alţii, iar asta discriminatoriu, doar în unele cazuri. E o îngrădire a drepturilor civile", susţinea Szabo Odon anul trecut.

Polgarmester falsificator!

În Bihor, decizia CCR va avea drept consecinţă repetarea alegerilor pentru desemnarea primarului comunei Paleu, întrucât UDMR a defilat pe 5 iunie cu fostul primar din perioada 2012-2016, Somogyi Ladislau, condamnat la 1 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare.

Somogyi s-a ales cu condamnarea penală din partea Tribunalului Bihor în vara anului trecut, după ce a fost găsit vinovat pentru fals în acte la împroprietărirea a trei orădeni. De altfel, el şi-a şi pierdut anul trecut, din acest motiv, dreptul de a conduce instituţia, magistraţii interzicându-i exercitarea oricărei funcţii publice timp de 3 ani şi 2 luni, Somogyi "fofilându-se" de la respectarea sentinţei prin transformarea sa în consilier al fostului său viceprimar, delegat să exercite temporar atribuţiile de edil şef.

În ciuda cazierului, Somogyi a fost pus candidat al UDMR la Primăria comunei, astfel că această formaţiune poartă responsabilitatea faptului că alegerile vor fi repetate, cu cheltuielile de rigoare.

Citiţi pe această temă şi articolul "Condamnat la şefie: Deşi a încasat închisoare cu suspendare, fostul primar din Paleu conduce comuna ca angajat al... vicelui"