Creşterea cazurilor de infectare cu Covid-19 şi în Bihor a determinat decidenţii locali să ia măsuri. Astfel, din 5 august, purtarea măştii - astfel încât să acopere atât şi nasul, cât şi gura - în mai multe spaţii publice deschise devine obligatorie pe teritoriul judeţului. Între acestea se numără pieţele, târgurile, staţiile de autobuz şi de tramvai, autogările, precum şi la orice serbări publice şi pelerinaje.
Cu mască în spaţii deschise, din 5 august
Decizia a fost luată marţi într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bihor, care a fost prezidată de prefectul Dumitru Ţiplea, fiind anunţată ulterior printr-o intervenţie live pe Facebook.
"În urma analizei pe care am făcut-o cu Direcţia de Sănătate Publică, am considerat oportun să luăm câteva măsuri pentru a pune în siguranţă populaţia judeţului", a spus prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, în intervenţia live, susţinută alături de doctorul Călin Sonea de la DSP Bihor.
În decizia CJSU se arată concret că: "Începând cu data de 5 august 2020, ora 06.00, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, potrivit normelor legale în vigoare în spaţiile publice deschise de tip pieţe, pieţe augro-alimentare, târguri şi expoziţii pe întreaga durată a programului de funcţionare a acestora".
"Totodată, masca este obligatorie în zonele de aşteptare a mijloacelor de transport în comun, de tip staţii de autobuz, staţii şi peroane de tramvai, staţii şi peroane CFR, autogări şi altele asemenea; în zonele de aşteptare pentru accesul la obiectivele turistice, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje pe întreaga durată a programului de funcţionare a acestora", a mai decis Comitetul.
"Autorităţile publice locale, respectiv administratorii diferitelor zone deschise vor avea obligativitatea să afişeze principalele indicaţii de distanţare, de purtare corectă a măştii pentru a fi la îndemâna oricui", a completat, în intervenţia sa, dr. Sonea.
Totodată, CJSU a luat decizia ca unităţile administrative teritoriale din Bihor să demareze campanii de informare pentru reducerea interacţiunii sociale la nivelul tuturor instituţiilor din subordinea acestora.
Mai multe cazuri în mediul rural
Marţi, doctorul Călin Sonea de la DSP Bihor a făcut o prezentare generală a situaţiei privind pandemia de Covid-19 în Bihor. "Numărul de cazuri de îmbolnăvire a crescut. Astăzi avem confirmare 1073 de cazuri, dintre care 27 sunt decese, iar 350 de persoane sunt Covid pozitive active în acest moment. Aceste persoane se află internate în spital, şi anume 172 de persoane, fie la domiciliu, fiind asimptomatice", a arătat reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică.
Acesta a detaliat că în Bihor numărul infecţiilor cu Covid-19 sunt mai multe în mediul rural (circa 65%) decât în cel urban. "Spre deosebire de situaţia de la nivel naţional, numărul femeilor infectate depăşeşte numărul bărbaţilor", a explicat dr. Sonea.