Curtea de Apel Oradea a hotărât, vineri, să menţină decizia şefului Poliţiei Bihor, care a concediat un agent rutier după o altercaţie violentă într-o spălătorie auto din Beiuş, soldată cu rănirea unei persoane. "Pierderea atât de facilă a stăpânirii de sine de către un polițist creează impresia unei instituții compusă din persoane pe care societatea nu se poate baza", au explicat judecătorii.
Soluţia Curţii, luată cu opinie separată, este definitivă şi priveşte un incident revoltător din noaptea de 14 spre 15 septembrie 2021, provocat de agentul rutier Ionuţ Ilea şi surprins de camerele de supraveghere.
Cu naşul la bătaie
În imaginile apărute atunci în spaţiul public se vede că poliţistul, care se afla în incinta unei spălătorii auto împreună cu naşul său de cununie, Igor Plăcintă, răstoarnă masa peste un grup de tineri. În îmbrânceala care a urmat Ilea s-a luat la bătaie cu un tânăr, Mădălin Popa, fiind despărţiţi la un moment dat de prietenii celui din urmă. În altercaţie a intervenit, însă, naşul poliţistului, care nu a mai putut fi stăpânit nici măcar de Ilea, iar în momentul în care Popa a sunat la 112, ca să reclame scandalul, Plăcintă l-a lovit violent cu pumnul peste faţă.
Luat prin surprindere, Popa nu a mai reuşit să se ferească şi a căzut la pământ, izbindu-se cu capul de beton. A ajuns la spital cu traumatism cranio-cerebral şi traumatism facial, escoriaţii la nivelul feţei şi amnezie retrogradă.
Imediat după incident, pe lângă cercetările disciplinare declanşate, agentul Ionuţ Ilea a fost sancţionat cu amendă de 2.000 lei, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar cazul a ajuns şi în ancheta procurorilor, care au deschis un dosar penal.
În urma cercetărilor, naşul poliţistului, Igor Plăcintă, a fost trimis în judecată pentru loviri, însă Ionuţ Ilea a scăpat cu cazierul curat, căci faţă de el acuzele au fost clasate, definitiv, anul trecut, pe motiv că faptele sunt minore şi "cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal" nu se justifică.
Vezi scandalul provocat de poliţistul Ionuţ Ilea şi momentul în care acesta răstoarnă masa peste tineri! Sursa video: Bihor Just
„Comportare necorespunzătoare”
Ancheta disciplinară pornită de Consiliul de disciplină al Poliţiei Bihor s-a lăsat însă cu sancţionarea poliţistului pentru încălcarea prevederilor din Codului deontologic al poliţistului, privind "comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei".
Sancţiunea cea mai grea, a destituirii, s-a produs în noiembrie 2021, printr-o dispoziţie a şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, chestorul Alin Haniş.
Ilea a contestat decizia, întâi la Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar apoi şi în faţa instanţei, dar fără noroc, căci toate argumentele i-au fost respinse.
Prima dată Tribunalul Bihor, pe 19 februarie 2024, iar vineri, 28 iunie, şi Curtea de Apel Oradea, au hotărât că decizia luată de şeful Poliţiei Bihor a fost corectă, mai ales că Ilea nu era la prima abatere disciplinară, în 2014 acesta fiind prins băut în timpul serviciului şi sancţionat cu o simplă mustrare.
Anturajul e de vină
În hotărârea pronunţată de Tribunal, menţinută şi de Curtea de Apel, instanţa arată că poliţiştii, la fel ca magistraţii, au anumite așa-zise limite şi, indiferent că sunt sau nu în exercitarea atribuțiilor de serviciu, trebuie să respecte un cod de etică și deontologie.
"Nimeni nu-i interzice polițistului ca în timpul său liber să frecventeze anumite locuri sau să participe la anumite întruniri, însă îi este interzis să aibă un comportament necorespunzător", se arată în hotărârea judecătorească, unde lui Ilea i se reproşează că a fost imatur şi s-a luat la ceartă, a înjurat şi jignit persoane care erau cu 10 ani mai tinere decât el.
Instanţa s-a referit şi la temperamentul vulcanic al agentului rutier care "creează și impresia unei instituții compusă din persoane pe care societatea nu se poate baza" şi a apreciat că faptele care i-au fost reproşate sunt grave tocmai pentru că au fost comise de un poliţist care ar trebui să le sancţioneze. Ele "sunt de natură a fractura încrederea cetățenilor că această instituție este capabilă să garanteze un climat social sigur, în care intervenția organelor de poliție reușește să detensioneze conflictele, iar nu să le întrețină sau chiar să le provoace sau să contribuie la provocarea acestora", scrie în hotărârea Tribunalului Bihor.
Destituire întemeiată
Ca atare, instanţa a respins acţiunea agentului rutier ca nefondată. "Nu se poate susține că aplicarea unei sancțiuni mai blânde decât destituirea din funcție ar fi de natură a conduce la evitarea săvârșirii unor noi abateri disciplinare în viitor iar, astfel, rolul preventiv al sancțiunii disciplinare să fie asigurat pe deplin. Reclamantul a manifestat o comportare necorespunzătoare în societate, aducând atingere onoarei, probității profesionale a polițistului și prestigiului instituției", se precizează în hotărâre.
Poziţia instanţei a fost menţinută şi de Curtea de Apel Oradea, însă cu o opinie separată, în sensul de a înlocui sancţiunea destituirii cu reducerea salariului cu 5-10% pe o perioadă de 1-3 luni. Decizia Curţii de Apel nu este, încă, motivată, deci nu se cunosc argumentele judecătorului care a formulat opinia separată.
Vezi momentul în care naşul poliţistului loveşte un tânăr în incinta spălătoriei auto. Sursa video: Bihor Just