Tribunalul Bihor a pronunţat, luni, verdictul, în procesul declanşat de procurorii DNA Oradea pe numele medicului Ovidiu Pleşa de la Casa de Pensii Bihor.

Şpăgi pe bandă rulantă

Pleşa a fost trimis în judecată în ianuarie anul trecut, pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, a luat mită de la 235 de pacienţi, atât bani cât şi alte foloase, valoarea şpăgilor probate în luna respectivă fiind stabilită de procurori la 55.975 lei.

În acelaşi dosar, procurorii DNA Oradea au trimis-o în judecată şi pe asistenta medicului, Monica Ignat, inculpată pentru complicitate la 163 fapte de luare de mită. În plus, asistentei i se impută şi că, în perioada 11-21 mai 2015, a luat personal bani de la 8 persoane, "în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de asistent medical privind asigurarea activităţii de secretariat la cabinetul respectiv", motiv pentru care, pe lângă acuzaţia de complicitate, procurorii au reţinut şi acuzaţia de luare de mită în formă continuată.

Procesul, început la Tribunalul Bihor în ianuarie 2016, s-a terminat. Luni, după mai bine de 3 săptămâni de deliberări, judecătorul a pronunţat verdictul, care se atrată extrem de blând în raport cu gravitatea faptelor imputate cadrelor medicale.

Astfel, magistratul a dispus condamnarea lui Pleşa la 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce asistenta sa, Monica Ignat, a primit 2 ani şi 8 luni, pedeapsă dispusă tot cu suspendare. Soluţia nu este definitivă, existând posibilitatea ca procurorii DNA Oradea să o atace, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Serviciul de Mită Medicală

Între timp, pe rolul Tribunalului se află procesul doctoriţei Anca Grigorescu şi al asistentului Pelle Johannes, iar procurorii DNA continuă anchetele şi în cazul celorlalte şase cadre de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii incupate, la fel ca Pleşa şi Ignat, pentru corupţie: Vasile Sălăjan, şeful Serviciului, colegii săi medici Anca Domnica Grigorescu, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan.

După cum se ştie, cei zece medici şi asistenţi au ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor în junie 2015, când au şi fost arestaţi, acuzaţi că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii.

Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice.

Anchetă ruptă-n 5

Ulterior, pe 20 iulie 2015, cei 10 inculpaţi au fost trimişi în arest la domiciliu, iar ancheta a fost preluată de procurorii DNA Oradea, după ce s-a stabilit că valoarea şpăgilor încasate de "experţii" de la Casa de Pensii depăşeşte 10.000 euro. Pentru a grăbi finalizarea investigaţiilor, anchetatorii au decis să "rupă" dosarul în 5 părţi, câte una pentru fiecare cuplu medic-asistent.

Ovidiu Pleşa şi asistenta lui, Monica Ignat au fost primii trimişi în judecată, actul de acuzare întocmit pe numele lor dezvăluind nu doar foamea de bani a celor doi, dovediţi cu nu mai puţin de 235 de şpăgi încasate în 26 zile de "muncă", ci şi neruşinarea cu care îşi tratau pacienţii fără posibilităţi, insultându-i şi refuzându-le pensionarea dacă nu cotizau suficient. 

Din interceptările ambientale realizare de procurori reiese că Pleşa se considera îndreptăţit să primească şpagă, iar când suma era prea mică chiar chiar îşi insulta clientul şi îl "însemna", ca să nu îl mai servească pe viitor. Ca de exemplu în cazul unuia care îi lăsase un plic cu numai 100 lei. "Ia însemnează-l tu pe ăsta! Bagi p... în mă-sa! La revedere, nu mai! Da’ până când să fiu eu omu’ ăla cumsecade? Da’ mai dă-o şi-n p... mă-sii!".

Citiţi despre cum îi înjura medicul Pleşa pe pacienţii care nu cotizau suficient în articolul: Mită pe bandă