Afaceristul Călin Raita a scăpat cu bine de acuzaţiile de înşelăciune pentru care era judecat din 2010, după ce şi-a păcălit 11 furnizori de materiale de construcţii cu peste 700.000 lei, plătind marfa cu file CEC şi bilete la ordin în numele unei firme pe care apoi a cesionat-o în mod fraudulos.

Iniţial, în martie 2013, Raita a încasat 10 ani de închisoare cu executare, pedeapsă dispusă de Tribunalul Bihor, care a schimbat încadrarea juridică a faptelor de care era acuzat din înşelăciune, în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Hotărârea instanţei a fost schimbată de Curtea de Apel Oradea cu o alta, mai blândă, de 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 9 ani, principalul motiv fiind că afaceristul a returnat paguba provocată furnizorilor săi.

Decizia magistraţilor a fost din nou atacată, cu recurs, iar procesul s-a reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde, acum, judecătorii au schimbat încadrarea juridică pentru faptele imputate afaceristului din înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în 11 fapte de înşelăciune, pentru care apoi au decis încetarea procesului penal ca urmare a împăcării părţilor.

Hotărârea Înaltei Curţi este definitivă.

Povestea escrocheriei prin care Raita a înşelat 11 firme de la care cumpărase materiale de construcţii a fost prezentată de BIHOREANUL în 2009, fiind dezvăluită chiar de bărbatul de 27 de ani de care se folosise Raita, Ioan Damian. Tânărul fusese racolat de finul lui Raita sub pretextul că împreună vor înfiinţa o firmă, iar apoi a fost dus să semneze pentru preluarea firmei GSV Exim la notarul Ilie Drăgoiu, fără ca acesta să-i spună ce iscălea.

Dosarul GSV Exim nu este, însă, singurul deschis pe numele lui Călin Raita. Acesta mai e judecat pentru suspiciuni de fraudă de 3 milioane euro în dauna Băncii Italo Romena, dar şi a clienţilor săi din cartierul de vile din Paleu. Raita e acuzat că a girat cu terenurile şi imobilele ridicate în Paleu o serie de credite bancare, iar apoi ar fi uzat de acte false pentru a radia ipotecile şi pentru a vinde vilele. Dosarul în care omul de afaceri e suspectat de înşelăciune, fals, uz de fals şi spălare de bani a fost trimis în faţa instanţei în 2012, iar de atunci de judecă la Judecătoria Satu Mare.