Declaraţiile controversate ale fostului jurnalist ProTV, devenit între timp un popular vlogger în domeniul tehnologiei, George Buhnici, sunt analizate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

După izbucnirea scandalului, Buhnici a spus că declaraţiile sale ar fi avut legătură cu problema obezităţii în România, iar soţia sa, Lorena Buhnici, spune că declaraţiile partenerului său au fost scoase din context.

Amendă până la 10.000 de lei

Potrivit site-ului G4media.ro, care l-a contactat pe preşedintele CNCD, membrii consiliului s-au autosesizat în cazul declaraţiilor lui George Buhnici din timpul festivalului Neversea. Vloggerul le-a spus femeilor să meargă la sală, a spus că nu-și dorește să vadă celulită sau vergeturi la plajă și a afirmat că este norocos fiindcă soția lui „arată ca o minoră”.

Se va analiza limita libertăţii de exprimare în raport cu dreptul la demnitate al femeilor şi în general al oamenilor din perspectiva aspectului fizic. O astfel de analiză durează 90 de zile în principiu, dar când e vorba mesaje publice, ne străduim să dăm o soluţie cât mai repede", a spus preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, pentru G4Media.ro. 

Dacă membrii CNCD vor constata că declaraţiile lui Buhnici au fost discriminatorii, acesta poate primi o amendă între 2.000 şi 10.000 de lei, mai scrie sursa citată. 

Csaba Asztalos a mai spus şi că o astfel de atitudine faţă de femei este răspândită în societatea românească. „Condiţia femeii în societatea din România e una dificilă. Suntem pe primul loc în UE la mame minore, pe primele locuri la traficul de fiinţe umane - toate acestea au legătură cu tratamentul în societate. Există şi violenţa de familie cu femei ucise în fiecare an. Toate acestea au legătură cu un comportament în societate faţă de femei, unele moştenite istoric, altele create în diferite conjuncturi – competiţie politică, publicitate etc, în care este exploatată sexualitatea femeii", a mai spus preşedintele.

Spune că a folosit "o metaforă"

George Buhnici a acordat un interviu reporterilor Antena Stars în timp ce se afla la festivalul Neversea, a care avut loc între 7 şi 10 iulie în Constanţa. La un moment dat, fostul jurnalist a încercat să facă şi o glumă legată de aspectul soţiei sale, Lorena, care se afla lângă el, spunând că este norocos că soţia sa "arată ca o minoră", spre deosebire de alte fete tinere. "Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Asta e şansa vieţii mele. Jur. Uită-te la ea!", a spus Buhnici în timp ce arăta spre soţia sa, pe care a pus-o să facă şi o piruetă, ca publicul să-i poată admira şi partea dorsală.

Totodată, el le-a transmis femeilor să meargă la "săliţă". 

"Mai mergeţi pe la sală, fetelor! Venim la mare ca să vedem piele, aş vrea ca pielea aia să n-aibă vergeturi. Deci, dacă aţi investi în săliţă cât investiţi în tatuaje, cred că am fi toţi mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală. Pentru că de ce? Dacă vrei să vii la mare, îmi arăţi piele şi sigur vrei să ne împrietenim, ar trebui să mă convingi şi cu altceva decât cu decolteul. Putem fi de acord că e normal să ne uităm la ţâţe şi la buci? Aia vreau să văd la mare! Asta vor să vadă bărbaţii la mare!", a mai spus fostul jurnalist.

După ce declaraţiile sale au stârnit revoltă în spaţiul public, luni, el a publicat pe blogul personal, Buhnici.ro, un răspuns în care încearcă să justifice afirmaţiile sale cu privire la femei, fără a-şi cere însă scuze. El susţine că declaraţiile sale ar fi de fapt un discurs împotriva obezităţii.

Nu e prima dată când îmi complimentez soţia că arată mult mai tânără. O fac constant, am făcut-o şi acum vreo trei ani când am spus că arată ca o minoră într-o postare pe Instagram. Era evident o metaforă. Dacă o spune un comediant, e umor? Dacă o spun eu, de ce devine altceva decât o glumă, fie ea şi de slabă calitate? Oricine mă cunoaşte ştie ce relaţie am cu soţia şi că nu încurajez pedofilia. (..) Chestiunea de mai sus se leagă însă cu altceva ce am spus în acel interviu. Am criticat public expunerea obezităţii şi celulitei. Nu sunt primul care spune că avem o epidemie de obezitate. O spun medicii şi o vedem cu toţii. (...) Cei care încă mai avem curajul să vorbim deschis şi să deranjăm corectitudinea politică exagerată trebuie să o spunem deschis. Obezitatea este o problemă naţională", a scris vloggerul.

Sare în apărarea soţului

Şi soţia influencerului, Lorena Buhnici, a reacţionat luni seara pe contul său de Instagram, susţinând că partenerul său de viaţă este o victimă şi că declaraţiile sale au fost scoase din context.

Un interviu în care informaţia clară a fost scoasă din context a dus la «priceperea» unor oameni de a ataca şi de a arăta cu degetul. Da, avem un număr mare de obezi (copii şi adolescenţi) în ţara asta şi cineva (soţul meu) a spus-o mai direct… la televizor. Când spun medicii nu mai facem postări în social media şi nici nu mai criticăm. De fapt, nici nu auzim! Cât despre ideea de misogin… cred că mulţi nu au aflat definiţia corectă", a scris ea la stories, o secţiune a Instagram care permite publicarea unor imagini sau videoclipuri care dispar după 24 de ore.

Site-ul de ştiri Hotnews.ro a mai scris şi că în urmă cu o lună George Buhnici i-a atras atenţia bloggerului Zoso, pseudonimul lui Vali Petcu, că l-a făcut dolofan, spunând că acest ar trebui să aibă un comportament matur.

Buhnici a susţinut întrun videoclip publicat pe YouTube că Zoso nu ar trebui să-şi bată joc de înfăţişarea cuiva şi că el nu s-a "luat niciodată de corpul cuiva".

BCR: "Ne disociem ferm de sexism şi discriminare"

Libertatea.ro notează că unul dintre principalii colaboratori ai lui George Buhnici este BCR, pentru care a promovat în ultima vreme aplicaţia de e-banking George.

Contactaţi de jurnaliştii de la Libertatea, reprezentanţii băncii au transmis, luni, că nu vor să comenteze subiectul, chiar dacă, mai notează sursa, declaraţiile vloggerului sunt incompatibile cu codul etică al BCR care spune că sponsorizează "doar entităţi cu o reputaţie impecabilă".

În următoarea zi, marţi, BCR a publicat pe pagina de Facebook un răspuns cu privire la scandalul în care este implicat colaboratorul lor.

"(...) Este adevărat că oricine poate greşi, dar la fel de adevărat este că, în orice greşeală, cu toţii putem realiza impactul, exprima scuze şi remuşcări sincere, dar mai ales găsi o cale de a repara şi a construi mai bine: înţelegere, valori, dialog. În cele din urmă, credem că soluţia stă în educaţie, pentru care toţi trebuie să punem umărul, inclusiv cei care greşesc. Altfel, vom rămâne în tranşeele noastre, mai dezbinaţi, mai lipsiţi de înţelegere şi de acel împreună de care este nevoie ca să construim o "ţară ca afară"", au scris reprezentanţii BCR pe pagina de Facebook a băncii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!