Desfăşurate la statuia generalului Traian Moşoiu din faţa fostei clădiri a Comenduirii Garnizoanei, festivităţile ocazionate de împlinirea a 91 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea şi instalarea administraţiei române au reunit peste 200 de orădeni, în cea mai mare parte oficialităţi.

Solemnităţile au fost deschise de un Te Deum oficiat la Biserica cu Lună şi au fost urmate de o ceremonie de depunere de coroane. La eveniment au luat parte, pe lângă prefectul Gavrilă Ghilea, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle şi primarul Ilie Bolojan, reprezentanţi ai PDL, PNL şi PSD, cadre militare şi elevi ai colegiilor naţionale Emanuil Gojdu şi Aurel Lazăr.

"Intrarea Armatei Române în Oradea este, alături de fondarea oraşului, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Oradiei", a afirmat Ilie Bolojan în deschiderea ceremonialului. În evocarea evenimentului din 20 aprilie 1919 care a urmat Marii Unirii, primarul a declarat că, spre deosebire de conflictele armate anterioare, azi adversarii nu mai sunt de natură militară, ci sunt reprezentaţi de "incompetenţă, nepăsare şi de ineficienţa sistemului public".

Ceremonialul depunerii de coroane s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare formate din militari ai unităţilor de Transmisiuni, Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie de Frontieră Avram Iancu. Cu această ocazie a defilat inclusiv o grupă a Poliţiei Comunitare, călare pe scutere cu girofarurile pornite şi având fanioane cu drapelul Oradiei pe ghidon.

De altfel, poliţiştii comunitari au împărţit celor prezenţi vederi poştale cu imagini de epocă înfăţişând intrarea Armatei Române în oraşul de pe Crişul Repede pe 20 aprilie 1919 şi vizita regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria la Oradea pe 23 mai, în acelaşi an.